středa 18. září 2024

Počet hasičských zásahů v letošním roce výrazně narostl

V první polovině letošního roku zasahovali hasiči v Česku při více než 81 tisících událostí, což je nárůst o 13 procent.

HZSČR

Ilustrační foto.
Zdroj: HZSČR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: HZSČR

V první polovině roku zaznamenali hasiči v Česku celkem 81 713 zásahů, což je o 13 procent více než vloni. Nejčastěji vyjížděli k dopravním nehodám, požárům a poskytovali technickou pomoc. Během těchto zásahů zachránili a evakuovali 50 361 osob.

Technické havárie tvořily nadpoloviční většinu všech událostí, konkrétně 43 039 případů, z toho 88 procent byly technické pomoci. Tento nárůst o 22 procent oproti loňsku je spojený hlavně se zásahy při živelných pohromách.

Dopravních nehod evidovali hasiči 10 733, což je podobný počet jako minulý rok. Při těchto nehodách zachránili 11 341 osob. K požárům vyjížděli 8 914krát, nejčastěji šlo o požáry v přírodním prostředí. Požáry objektů a dopravních prostředků byly druhé nejčastější, u nich hasiči zasahovali 1 901krát.

Mezi největší mimořádné události patří srážka osobního a nákladního vlaku v Pardubicích 5. června, při které zemřeli čtyři lidé a 19 osob se zranilo, včetně dvou hasičů. Další velkou událostí byl požár průmyslové haly ve Frenštátu pod Radhoštěm 11. března. Požár evakuoval 33 osob a zasahovalo u něj 24 jednotek.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXlyybMXcAAM9-Z
Domácí

Boris slábne, tvrdí meteorologové. Jižní Čechy ale teprve nejhorší očekávají

GXngNk1WAAAGYLY
Domácí

Lidé se ptali, kde je armáda. Vláda ji teď posílá do nejpostiženějších regionů

GXimWXyXUAAXeV_
Domácí

Voda z Jeseníků dorazila na Olomoucko. Část Litovle je pod vodou

GXfjkLHXYAAUfK1
Domácí

Opava zaplavila největší sídliště. Krnov a Český Těšín evakuují obyvatele