Výrazné zdražení se dotklo nejen exotických plodin jako kakao či káva, ale i běžných surovin, jakými jsou brambory, zelenina nebo cibule. Dopady zaznamenalo i Česko, kde loni klesly výnosy většiny základních plodin.
Podle vědců stály za cenovými šoky například silné deště ve Velké Británii, které zvedly cenu brambor o více než pětinu, či letní sucha v USA, která poslala ceny zeleniny vzhůru o 80 procent. Podobný vývoj zaznamenali i v Africe, Asii i Jižní Americe. Výrazně zdražil i olivový olej – kvůli suchu ve Španělsku a Itálii se jeho cena v EU zvedla o polovinu.
Ceny kakaa se v roce 2024 dostaly až na trojnásobek běžné úrovně v důsledku vln veder v Pobřeží slonoviny a Ghaně, které ovládají většinu světového trhu. Ačkoli se situace díky dešťům stabilizuje, trh zůstává velmi citlivý. Podobně to platí i pro kávu, rýži nebo cibuli. Často rozhoduje jediná sezóna.
Vedle klimatických extrémů mají na ceny vliv také vysoké ceny energií, válka na Ukrajině či rostoucí náklady v potravinářství. Některé státy své výrobce dotují, což snižuje jejich náklady a vytváří tlak na český trh. Výsledkem je potravinová inflace, která v Česku aktuálně dosahuje kolem 15 procent meziročně.
Klimatologové upozorňují, že spojitost mezi změnami klimatu a častějšími extrémy je prokázaná. Rostoucí teplota atmosféry zvyšuje četnost veder, přívalových dešťů i období sucha. A to se zcela zjevně promítá i do našeho nákupního košíku.