pátek 20. září 2024

Počasí ukazuje nevlídnou tvář. Sníh komplikuje dopravu, mrazy jsou za dveřmi

Počasí od dnesnihovrana komplikuje dopravu na silnicích a zastavilo i provoz lanovky na Sněžku. Arktický vzduch bude proudit do Česka celý týden.

4240441967_8474436d55_b

Sníh začíná zasypávat republiku. Po něm přijdou mrazy.
Zdroj: Flickr

  • Sníh začíná zasypávat republiku. Po něm přijdou mrazy.
  • Zdroj: Flickr

Zimní počasí je zpět a během dneška to pociťují zejména řidiči. Přes noc na některých místech Česka napadlo několik centimetrů sněhu, což se projevilo i na sjízdnosti silnic. Nejhorší situace je v Jihočeském kraji a na Moravě, sněžilo i v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.  Meteorologové počítají s tím, že během dne se srážky rozšíří po celé republice.

Dnešní sněžení předznámenává příchod tuhých mrazů. Už od zítřejšího rána budou teploty padat po -10 stupňů, ve středu by mohla rtuť teploměru spadnout až k -19 stupňům a to zejména v místech se sněhovou pokrývkou a při vyjasnění a utišení větru. Mrazivé počasí bude trvat minimálně do konce týdne.

Silný vítr dnes rano zastavil provoz lanovky na nejvyšší českou horu Sněžku. Ta stojí v horním úseku mezi Růžovou horou a vrcholem Sněžku. Kdy bude provoz obnoven, správa lanovky zatím netuši. Právě vítr může podle meteorologů pocitovou teplotu po celém Česku snižovat až o 10 stupňů.

Autor: Jan Skala

Související

GXlyybMXcAAM9-Z
Domácí

Boris slábne, tvrdí meteorologové. Jižní Čechy ale teprve nejhorší očekávají

GXimWXyXUAAXeV_
Domácí

Voda z Jeseníků dorazila na Olomoucko. Část Litovle je pod vodou

1000010676
Domácí

Ještě zbývá 20 procent. V Jeseníkách však může pršet i déle nez se čekalo

profimedia-0907655293
Domácí

Na Opavu se valí voda z Jeseníků. Může být hůř než v roce 1997