Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.
Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?
- Zahraniční Zajímavosti
- 20. června 2025 6:51
- 30 sekund čtení
Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr
- Ilustrační fotografie.
- Zdroj: Flickr
Související
Od tropů si v příštím týdnu odpočineme
Druhý prázdninový týden nabídne oddech od tropů. Přes naše území zamíří zvlněná studená fronta, díky které se tropický vzduch vymění za chladnější a vlhký od severozápadu.
- 1 minuta čtení
Evropa zažila rekordně horký červen
Evropu v červnu zasáhla historicky silná vlna veder. Extrémní horka, která překonala dosavadní rekordy od Arktidy až po Středomoří, jsou podle odborníků důsledkem klimatické změny.
- 2 minuty čtení
Výnosy letos budou nižší. Statistici už předpovídají výsledky sklizně
Podle prvních odhadů na začátku celého procesu to vypadá, že letošní sklizeň bude nižší než je běžné. Podobně jako loni ji ovlivnilo nepříznivé počasí.
- 30 sekund čtení
Hasiči likvidují popadané stromy. Bouřky se přehnaly jihem Čech a Moravy
Bouřky do Česka sice dorazily, ale byly pouze lokálního charakteru, Zasáhly zejména jižní část území podél hranic s Rakouskem.
- 30 sekund čtení