úterý 8. července 2025

Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?

Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

9264359742_cce6f4ba57_c

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

léto
Domácí

Od tropů si v příštím týdnu odpočineme

horko EU
Zahraniční Klimatické změny

Evropa zažila rekordně horký červen

harvest_grain_combine_arable_farming_harvest_time_agricultural_vehicles_field_grain_wheat-572424
Domácí

Výnosy letos budou nižší. Statistici už předpovídají výsledky sklizně

a76a951d-2be1-43b4-98d9-b6d43201547d
Domácí

Hasiči likvidují popadané stromy. Bouřky se přehnaly jihem Čech a Moravy