středa 16. července 2025

Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?

Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

9264359742_cce6f4ba57_c

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

louka
Domácí

Začátkem týdne třicítky, pak skok na 20 stupňů

houby
Domácí

Déšť spustí houbařskou sezónu, žně čekají hlavně Vysočinu a Brdy

déšť--ilustrační foto
Domácí

Počasí bude spíš na houby než na koupání

GO8Ffi_WwAAQoFU
Zahraniční

Dovolenkáři pozor! Chorvatsko od včerejška bičují bouře a silné deště