Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.
Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?
- Zahraniční Zajímavosti
- 20. června 2025 6:51
- 30 sekund čtení
Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr
- Ilustrační fotografie.
- Zdroj: Flickr
Související
Bude chladno. Předpověď slibuje přízemní mrazíky a první sněhové přeháňky
Přelom září a října se ponese ve znamení chladu. Teploty se mají pohybovat přes den jen lehce nad desítkou. Vyskytnou se přízemní mrazíky a první sněhové přeháňky.
- 1 minuta čtení
Léto se vrací. O víkendu naměříme až 29 stupňů
Na naše území totiž začne proudit teplý vzduch od jihozápadu, který v sobotu a neděli přinese teploty až kolem tropické třicítky.
- 1 minuta čtení
Studie viní ropné giganty z vln veder
Nový výzkum zveřejněný v časopise Nature tvrdí, že desítky smrtících vln veder za posledních 25 let by bez emisí způsobených lidmi vůbec nenastaly. Největší podíl nese zhruba 180 producentů ropy, plynu a cementu.
- 1 minuta čtení
Srpen byl teplotně normální, ale suchý
Český hydrometeorologický ústav zveřejnil hodnocení počasí a stavu životního prostředí za srpen 2025. Měsíc byl průměrně teplý, s menším množstvím srážek a několika smogovými epizodami způsobenými přízemním ozonem.
- 1 minuta čtení