Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.
Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?
- Zahraniční Zajímavosti
- 20. června 2025 6:51
- 30 sekund čtení
Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr
- Ilustrační fotografie.
- Zdroj: Flickr
Související
Začátkem týdne třicítky, pak skok na 20 stupňů
V pondělí a úterý budou teploty atakovat opět letních 30 stupňů. K tomu se objeví sluníčko, jen místy bouřky. Meteorologové je předpovídají hlavně na jihozápadě a západě Čech.
- 30 sekund čtení
Déšť spustí houbařskou sezónu, žně čekají hlavně Vysočinu a Brdy
Přetrvávající sucho růst hub po celé republice brzdilo. Očekávané srážky ale situaci mohou zvrátit, v řadě oblastí by se mohla naplno rozjet houbařská sezóna. Výjimkou bude severozápad Čech a lokality zasažené přívalovými dešti.
- 1 minuta čtení
Počasí bude spíš na houby než na koupání
Počasí u nás bude v příštích dnech ovlivňovat tlaková níže pojmenovaná Gabriel. Očekávají se stále přeháňky, místy silnější déšť a teploty jen lehce nad dvacítkou.
- 1 minuta čtení
Dovolenkáři pozor! Chorvatsko od včerejška bičují bouře a silné deště
Turisty v Chorvatsku zaskočilo divoké počasí. Na pobřeží Jadranu se vytvořily nebezpečné větrné víry.
- 30 sekund čtení