Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.
Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?
- Zahraniční Zajímavosti
- 20. června 2025 6:51
- 30 sekund čtení
Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr
- Ilustrační fotografie.
- Zdroj: Flickr
Související
Česko má za sebou nejteplejší den. Nejvíce teploměr ukázal v Doksanech
Teplotní rekordy včera padly na 40 stanicích napříč celým Českem. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku.
- 30 sekund čtení
Bouřky přinesou krátké ochlazení, pak přijdou znovu tropy
Teplé letní počasí posledních dní ochladí o pár stupňů bouřky. Ochlazení ale nebude nijak razantní a dlouhé. Koncem týdne už se znovu můžeme těšit na tropické třicítky a slunce.
- 1 minuta čtení
Tropické počasí zchladí bouřky
Příliv teplého vzduchu od jihu, který k nám přinesl teploty až 30 stupňů, v neděle odpoledne a večer utnou bouřky. Podle varování meteorologů mohou být velmi silné.
- 30 sekund čtení
Jihoafrickou republiku postihly rozsáhlé záplavy. Mrtvých je už skoro padesát
Nejjižnější zemi Afriky postihly nečekaně silné záplavy, které si už vyžádaly desítky životů. Objevilo se dokonce i husté sněžení.
- 30 sekund čtení