středa 1. října 2025

Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?

Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

9264359742_cce6f4ba57_c

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

ilustrační foto
Domácí

Bude chladno. Předpověď slibuje přízemní mrazíky a první sněhové přeháňky

slunce
Domácí

Léto se vrací. O víkendu naměříme až 29 stupňů

vedro
Zahraniční Klimatické změny

Studie viní ropné giganty z vln veder

léto
Domácí

Srpen byl teplotně normální, ale suchý