Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?

Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

9264359742_cce6f4ba57_c

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

G8x5eFCWIAAMoV5
Zahraniční

Silné lijáky a sesuvy půdy. Kalifornie čelí vánočním záplavám

Sněžná idylka jak z děl Josefa Lady letos na Vánoce nehrozí.
Domácí

Bílé Vánoce zůstávají snem. Poslední sníh v nížinách ležel v roce 2010

1280px-Śnieżka_(Sněžka,_Schneekoppe)_in_winter_2020,_Karkonosze_mountains_03
Domácí

Orkán a mrazivé teploty komplikují situaci na Sněžce, lanovka nejezdí

sněžení
Domácí

Vánoce by mohly být letos bílé