Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.
Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?
- Zahraniční Zajímavosti
- 20. června 2025 6:51
- 30 sekund čtení
Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr
- Ilustrační fotografie.
- Zdroj: Flickr
Související
Přes Česko se přežene silný vítr. Místy může dosáhnout síly orkánu
Ve čtvrtek začne v Česku výrazně foukat a měly by se dostavit i bouřky. Podobný ráz počasí vydrží i o víkendu.
- 1 minuta čtení
Teplý vzduch od jihu přinese až 18 stupňů
I když například nedělní ráno přineslo přízemní mrazíky a chladno, příjemné teploty se ještě vrátí. Koncem týdne naměříme až 18 stupňů. Podle předpovědi se přes naše území bude přesouvat teplý vzduch od jihu.
- 1 minuta čtení
Den ginu s tonikem
Fanoušci ginu slaví. 19. říjen je dnem oblíbeného drinku.
- 30 sekund čtení
Babí léto se ještě vrátí
Počasí nejbližších dnů bude ovlivňovat chladnější vzduch od severu, který koncem týdne vystřídá oteplení. Vrátí se nám babí léto a teploty okolo 16 stupňů.
- 1 minuta čtení