pátek 5. prosince 2025

Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?

Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

9264359742_cce6f4ba57_c

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

morgenstimmung_heide_wahner_pagan_sunrise_hazy_foggy_fog_mood-896557
Domácí

Bude teplo, teploty vyšplhají až k deseti stupňům

70673eac-cfec-4b16-9fb4-b840254beca2
Domácí

Listopad patřil mezi nejchladnější. Vánoce ale budou pravděpodobně na blátě

Mlha
Domácí

Začátek prosince přinese mlhy a mrholení

sucho
Domácí Počasí

Čeští vědci spustili první globální systém sledování dopadů sucha