Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.
Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?
- Zahraniční Zajímavosti
- 20. června 2025 6:51
- 30 sekund čtení
Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.
Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr
- Ilustrační fotografie.
- Zdroj: Flickr
Související
Bude teplo, teploty vyšplhají až k deseti stupňům
Na naše území proudí aktuálně teplejší vzduch od jihu. Díky němu jsou přeháňky spíš dešťové, slabé sněžení se vyskytne jen na horách. Na bílý prosinec ve městech si tak zatím musíme počkat.
- 1 minuta čtení
Listopad patřil mezi nejchladnější. Vánoce ale budou pravděpodobně na blátě
Letošní listopad byl jedním z nejstudenějších za poslední dvě dekády. To však bílé Vánoce nezaručuje, protože ty mají být spíš na blátě.
- 1 minuta čtení
Začátek prosince přinese mlhy a mrholení
Do posledního měsíce roku vstoupíme se zataženým pondělím, místy se mohou vyskytovat mlhy nebo mrholení. Meteorologové vydali výstrahu před tvorbou ledovky na silnicích.
- 30 sekund čtení
Čeští vědci spustili první globální systém sledování dopadů sucha
Tým CzechGlobe vytvořil spolu s americkými kolegy první celosvětový monitoring, který v reálném čase sleduje projevy sucha a jeho dopady. Nový systém využívá čtrnáct jazyků a kombinuje práci odborníků s umělou inteligencí.
- 1 minuta čtení