Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.
Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?
- Zahraniční Zajímavosti
- 20. června 2025 6:51
- 30 sekund čtení
Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr
- Ilustrační fotografie.
- Zdroj: Flickr
Související
Na začátku týdne naměříme až 28 stupňů
Druhý zářijový týden si budeme stále užívat poměrně teplé letní počasí a sluníčko. V maximech naměříme až 28 stupňů, přeháňky se vyskytnou jen místy.
- 1 minuta čtení
Hurikán Kiko míří k Havaji. Obyvatelé se připravují na nebezpečné vlny
Silný hurikán Kiko se žene Pacifikem směrem k Havajským ostrovům. Meteorologové varují, že už o víkendu dorazí na pobřeží mohutné vlny a nebezpečné proudy. Hlavní dopady bouře se očekávají začátkem příštího týdne.
- 1 minuta čtení
La Niña se může vrátit, přesto svět čekají nadprůměrné teploty
Podle Světové meteorologické organizace (WMO) je pravděpodobné, že od září začne působit klimatický jev La Niña.
- 30 sekund čtení
Republiku skropil toužebně očekávaný déšť. Nejvíce napršelo v Praze
Tolik potřebný, vytrvalý a vydatný déšť konečně dorazil. Noční srážky však předznamenaly prosluněný víkend.
- 30 sekund čtení