Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.
Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?
- Zahraniční Zajímavosti
- 20. června 2025 6:51
- 30 sekund čtení
Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.
Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr
- Ilustrační fotografie.
- Zdroj: Flickr
Související
Čeká nás typický podzimní týden
Vstupujeme do druhé třetiny listopadu, která bude typicky podzimní. Předpověď slibuje přeháňky, na horách dokonce sněhové a k tomu teploty okolo deseti stupňů.
- 1 minuta čtení
Konec týdne přinese sníh do hor
Na naše území stále proudí teplý vzduch od jihu, díky kterému zůstanou denní teploty kolem 14 stupňů. O víkendu se pak ochladí a na horách se objeví sníh.
- 1 minuta čtení
Teploty budou i na začátku listopadu šplhat až k 15 stupňům
Po zatažené a místy propršené neděli se déšť a přeháňky v pondělí udrží ještě na Moravě a ve Slezsku. Na začátek listopadu nás ale dál čeká poměrně příjemné počasí s teplotami až 15 stupňů, které přinese proudící teplý vzduch od jihozápadu.
- 30 sekund čtení
Start listopadu byl velmi teplý. Některé stanice hlásí rekordní teploty
Dušičkové počasí se dnes nedostavilo. Naopak hlavně na Moravě teploty lámaly rekordy.
- 1 minuta čtení