Po výbuchu u Ankary je hlášeno pět obětí

Předměstím turecké Ankary otřásl ve středu odpoledne výbuch a následná střelba poblíž sídla Turkish Aerospace Industries (TUSAS).

profimedia-0925463542

Záchranné jednotky po výbuchu u Ankary (23. 10. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Záchranné jednotky po výbuchu u Ankary (23. 10. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Ve středu odpoledne došlo na předměstí Ankary k výbuchu a střelbě u sídla turecké letecké společnosti TUSAS. Podle ministra vnitra Aliho Yerliakayi zemřelo pět lidí a dalších 22 bylo zraněno. Mezi mrtvými jsou i dva útočníci, za které ministerstvo označilo členy zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Některé zdroje uvedly, že mohlo jít o sebevražedný útok.

Útočníci podle zpráv dorazili na místo v taxíku a v momentě střídání směn zaútočili. Jeden z nich odpálil nálož, což umožnilo vniknout do areálu. Někteří zaměstnanci byli přesunuti do krytů, ale mohli být i zajati jako rukojmí. Na místo dorazily záchranné složky a probíhá vyšetřování, do něhož se zapojilo nejvyšší státní zastupitelství v Ankaře.

Útok odsoudili světoví lídři včetně generálního tajemníka NATO a prezidenta Ruska Vladimira Putina. PKK, která by mohla stát za tímto činem, vede v Turecku ozbrojený boj za autonomní Kurdistán, což od 80. let stálo život 45 tisíc lidí.

Autor: Šimon Mitro

Související

Police_cars_politibiler_Volkswagen_Passat_patruljebil_Mercedes-Benz_Vito_Fargernes_lensmannskontor_Jernbanevegen_Nord-Aurdal_Valdres_Norway_2017-03-27_IMG_2184
Zahraniční

Norští policisté budou znovu nosit zbraně. Zemi hrozí teroristické útoky

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu