sobota 6. července 2024

Po paprikách přichází doba na výsev rajčat. Ale jen těch pro skleník

Semena rajčat by měla jít do země ideálně v těchto dnech. Ovšem ta, která jsou určena pro venkovní pěstování, mají ještě čas.

Sazenice_rajčat

V těchto dnech je ideální doba pro výsev semen rajčat určených k pěstování ve skleníku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • V těchto dnech je ideální doba pro výsev semen rajčat určených k pěstování ve skleníku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přelom února a března je ideální dobou pro výsev rajčat, když papriky jsou v zemi ideálně už zhruba tři týdny. V těchto dnech je však dobré vysévat pouze rajčata, která jsou určena k pěstování ve skleníku, kam je za dobrých teplotních podmínek můžeme přesunout už během dubna. Pokud budete chtít klíčení rajčat urychlit, namočte semínka na 24 až 48 hodin do vody. Je dobré je také průběžně promíchávat, aby byla voda dobře okysličená. Truhlík se semínky je pak dobré umístit na slunné místo s teplotou ideálně 22 stupňů.

Pokud jde však o rajčata, která budou určena k pěstování venku, je dobré s výsevem semen ještě počkat. Do venkovních prostor se totiž sazenice vysazují až v polovině května, po takzvaných zmrzlých mužích, tedy Pankrácovi, Servácovi a Bonifácovi a pokud by se semena zasela nyní, rostliny by v truhlíku vytáhly do výšky, ovšem také by zeslábly.

Rajčata je pak možné sklízet celé léto. Pokud rostliny nenapadnou škůdci, kdy jsou zejména náchylné na různé plísně, vydrží rajčata zejména venku až do prvních mrazíků.

Autor: Jan Skala

Související

jablka
Ekonomika

V roce 2023 klesla sklizeň ovoce o čtvrtinu. Zelenině se dařilo více

zelí
Světové dny Jídlo

Den zelí

ovocná šťáva
Světové dny Zdraví

Den zeleného džusu

dýně
Zahraniční

Letošní úrodu dýní poznamenalo extrémní horko