pondělí 16. září 2024

Po otevření obchvatu Svitav neprojedou kamiony okolními obcemi

Tranzitní nákladní doprava nad 12 tun neprojede kolem Svitav. Od příštího úterý se objeví značky zakazující průjezd dálkových kamionů obcemi Mikuleč, Kukle, Javorník a některými částmi Svitav.

Instalace značky ve Svitavách

Zákazové značky už jsou na svých místech.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Zákazové značky už jsou na svých místech.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Pro obyvatele novinka znamená zvýšení bezpečí a omezení dopravní zátěže, šoféři tranzitní dopravy budou jezdit po silnicích I. třídy.

Několik let se snažil Pardubický kraj po dohodě se Svitavami a okolními obcemi vykázat ze silnice II/366 kamiony. Zákazové značky už dělníci instalovali na sloupy u vozovky, prozatím neplatí a čeká se už jen na to, až se 19. prosince oficiálně dokončí obchvat Svitav.

Novinka neznamená automatický plošný zákaz průjezdu kamionů. Opatření je zacílené na dálkovou dopravu, která nemá na trase v regionu nakládku či vykládku zboží. Činnost místních přepravců úprava nijak neomezí. „Silnice mezi Litomyšlí a Svitavami sloužila řidičům tranzitu jako oblíbená zkratka, ale místní lidé si dlouhodobě a oprávněně stěžovali na nadměrnou dopravu, hluk a nedodržování rychlosti. To už bude věcí minulosti,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš důvody, které vedly ke změně dopravního značení.

Zklidnění dopravy se netýká pouze obcí Mikuleč, Kukle a Javorník, zákazové značky se objevily také na třech místech ve Svitavách. „Plánujeme oslovit policii, aby zejména ze začátku, než si šoféři zvyknou, v místě více hlídkovali strážníci a nákladní auta jezdila jen po cestách, kudy mohou,“ sdělil svitavský místostarosta Pavel Čížek.

Související

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat

Radnice v Lanškrouně
Domácí

Nová silnice odlehčí Lanškrounu od tranzitní dopravy