úterý 22. října 2024

Po odborářích odvolali protest i sedláci. Nad novým termínem ale visí otazník

Kvůli uklidnění rozjitřené situace po atentátu na Roberta Fica, se Agrární komora rozhodla pro odvolání středeční demonstraci. Důvody pro ní však trvají a jedná se o náhradním termínu.

419244809_821454476687276_5660794426540802652_n

Traktory do Prahy ve středu nenajedou. Protest se však neruší, ale odkládá.
Zdroj: Facebook/AK ČR

  • Traktory do Prahy ve středu nenajedou. Protest se však neruší, ale odkládá.
  • Zdroj: Facebook/AK ČR

Poté, co Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) odvolala úterní protest na Malostranském náměstí, oznámilo vedení Agrární komory, že se zachová taktéž, přičemž ještě dnes dopoledne tvrdilo, že protest proti politice vlády Petra Fialy (ODS) bude v ohlášený termín ve středu 22. května. Podle vyjádření prezidenta Agrární komory Jana Doležala nakonec zemědělci nechtějí přilévat oleje do ohně politické nestability, chtějí uklidnit situaci, která v České republice rezonuje po středečním atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) krok Agrární komory ocenil. Je to však právě on, koho zemědělci kritizují za nedostatečnou obhajobu svých požadavků na jednání vlády. I kvůli tomu nyní zdůrazňují, že středeční protest se sice neuskuteční, ale zrušený není. O novém termínu se jedná. Podle komentářů, které se pod příspěvkem Agrární komory na Facebooku objevily, nebude kvůli sezónním pracím lehké další protestní akci zkoordinovat.

Zemědělci, kteří požadují například zpřísnění dovozu obilí a potravin z Ukrajiny či větší dotace, se naposledy před Úřadem vlády sešli 7. března. Tehdy před Strakovou akademií vysypali valník s hnojem.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0924009658
Zahraniční

Tato pláž je naše, skandovali obyvatelé Kanárských ostrovů. Turisty tam nechtějí

jarní mrazíky jabloň
Domácí

Ovocnáři dostanou kompenzace za škody způsobené mrazy

profimedia-0919687856
Zahraniční

Ghana protestuje proti nelegální těžbě zlata. Vláda slibuje restrikce

vodovod
Domácí

Více než 86 procent Čechů je napojeno na kanalizaci