pondělí 16. září 2024

Po celém Česku probíhá potravinová sbírka

Po celý den mohou Češi ve stovkách obchodů přispět do potravinové sbírky. Do její podzimní části se zapojilo více než tisíc obchodů po celé zemi včetně těch on-line.

Vybrané trvanlivé zboží a drogerie ze sbírky poté poputuje do skladů potravinových bank a od nich pomoc zamíří k těm nejohroženějším současnou situací - seniorům, samoživitelkám, handicapovaným, rodinám v nouzi nebo dětem z dětských domovů. Podle organizátorů je nejvhodnější přispět trvanlivými potravinami – jako jsou mléko, dětská výživa, luštěniny, rýže, těstoviny, mouka nebo základní dětská drogerie. Lidé mohou přispět i při on-line nákupech v zapojených supermarketech. Stačí vybrat balíček, který dárce považuje za nejužitečnější a zaplatit ho s běžným nákupem.
Poslední dobou podle organizátorů sbírky přibývá těch, kteří mají kvůli současné ekonomické situaci potíže s nákupem základních potravin. Podle odhadů pořadatelů sbírky se na množství potravin, které se nyní vybere, projeví současný růst cen potravin.
Do sbírky se tradičně zapojila větších velkých řetězců a tři potravinové on-line obchody. Spolu s federací potravinových bank sbírku dvakrát ročně organizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. Letos se v jarním kole vybralo 431 tun zboží, proti loňskému jaru o 19 tun méně.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: sbirkapotravin.cz

Související

Městská hromadná doprava
Domácí

Češi nejsou ochotní do práce dojíždět víc než hodinu

Albert supermarket
Domácí

Jak mají obchody otevřeno ve svátek 8. května?

samoobslužné pokladny
Domácí

Jak mají obchody otevřeno ve státní svátky 1. a 8. května?

samoobsluha
Domácí

Královéhradecký kraj podpoří venkovské prodejny