pondělí 16. září 2024

Po 34 letech byla vražda uzavřena. Pachatel zemřel při autonehodě

Po 34 letech byla objasněna vražda Američanky Kristy Martin. Pachatel ovšem už 24 let není mezi živými.

profimedia-0348392759

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Před 34 lety byla Krista Martin nalezena mrtvá ve svém bytě v Kansasu. Až nyní policie z kansaského města Wichita dopátrala pachatelem. Vrahem byl podle výsledků vyšetřování Paul Hart, jenž v roce 1999 zemřel při autonehodě.

Průběh vyšetřování od původního sběru DNA z těla Martin až po jeho shodu s Hartem byl velmi dlouhá. Martin bylo pouhých dvacet let, když zemřela násilnou smrtí v roce 1989. Wichitská policie potvrdila, že Martin byla před svou smrtí sexuálně napadena, ale nikdy nebyl nalezen vražedný předmět, kterým ji Hart zabil. Vyšetřovatelé byli již tehdy schopni získat pachatelovo DNA z těla Martin, ale nebyli schopni najít shodu s žádnou osobou.

V roce 1992 byl případ považován za „nevyřešený“. V roce 2009 se do případu zapojila Martinina neteř Ember Moore. Krátce poté bylo vytvořeno Regionální forenzní vědecké centrum okresu Sedgwick, kde bylo DNA získané z Martinina těla zkoumáno. Profil DNA byl odeslán do národní databáze CODIS, ale podle policie to nevedlo k žádným výsledkům. Až v roce v roce 2020 bylo DNA zkoumáno novou technologií.

Pomocí genealogického vyšetřování byly sestavovány rodokmeny a DNA bylo „spojováno“ s potenciálními členy rodiny podezřelého, řekl Ryan Williams, vedoucí agenti FBI v Kansas City. Případ Martin byl prvním, ve kterém policie ve Wichitě použila tuto technologii. V dubnu 2023 identifikovali vyšetřovatelé jako podezřelého Harta, jenž žil ve Wichitě a zemřel v roce 1999 při autonehodě.

Martinina neteř uvedla, že je rodina ráda, že konečně ví, kdo za tímto zločinem stál a že podezřelý již není na tomto světě. „Zasloužila si prožít ze svého života mnohem víc,“ prohlásila Ember Moore o své zavražděné tetě.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

profimedia-0888702726
Krimi

Vrah 14letého chlapce bude sedět 18 let, potvrdil Vrchní soud

profimedia-0864935513
Krimi

Tvrdé tresty za rozřezání oběti platí. Odvolací soud rozsudky nezmírnil