sobota 26. října 2024

Po 160 letech opouští část firmy Petrof Česko. Kvůli drahotě zamíří do Indonésie

Potomci slavného výrobce klavírů Antonína Petrofa částečně končí s výrobou v České republice. Z Hradce Králové míří na jih Asie.

4632006820_642a78e8e7_b

Firma Petrof část výroby přesouvá do Indonésie.
Zdroj: Flickr

  • Firma Petrof část výroby přesouvá do Indonésie.
  • Zdroj: Flickr

Podnikatelské prostředí, které je podle řady živnostníků v České republice stále nepříznivější, vyhání z tuzemska i zavedenou letitou značku klavírů Petrof. Ta v Hradci Králové fungovala už od roku 1864 a od té doby si vydobyla světovou proslulost, kdy se při výrobě pian a akustických klavírů vždy cenila stará, rakousko-uherská škola. Tomu by nyní mohl být konec. Majitelé firmy, kterými jsou potomci zakladatele společnosti Antonína Petrofa, se rozhodli po 160 letech přesunout část výroby za hranice České republiky, konkrétně do Indonésie.

V Indonésii se mají vyrábět piana značky řady bronze a i částečně silver, ovšem i ta by měla být dokončována v mateřském závodě v Hradci Králové. Na východě Čech by měla zůstat výroba edice gold a pak také řada luxusních hudebních nástroj značky Ant. Petrof.

Podle vyjádření vedení společnosti, firmu z České republiky žene drahota a stále dražší, přitom pořád méně a méně kvalifikovaná pracovní síla. Výrobní náklady údajně bude mít zavedená tuzemská firma v Indonésii o polovinu nižší.

Autor: Jan Skala

Související

GamjdxUXQAAz6Uc
Zahraniční

Indonésie se chce připojit k BRICS. Je to projevem nezávislosti, tvrdí prezident

hq720
Domácí

Trump Čechy neoslovil. Většina z nich by volila Kamalu Harris

Zloděj vykradl rotundu v Hradci Králové
Krimi

Zloděj vykradl rotundu v Hradci Králové

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském plynu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá