čtvrtek 19. září 2024

Plzeňsko jásalo předčasně. Plán stavět gigafactory se nemění, řeklo ministerstvo

Polsko sice otevře vlastní gigafactory, ale na tu českou to nemá vliv. Letiště v Líních je totiž pro Volkswagen stále lukrativní lokalitou.

image1-1024x576

Projekt gigafactory v Líních rozhodně nepadá.
Zdroj: Gigafactory Park Líně

  • Projekt gigafactory v Líních rozhodně nepadá.
  • Zdroj: Gigafactory Park Líně

Skutečnost, že se v polském městě Nisa začne stavět továrna na výboru komponentů baterií pro vozidla Volkswagen, takzvaná gigafactory, nemění nic na tom, že na letišti v Líních u Plzně vznikne podobná stavba rovněž. Alespoň takové je stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu, které potvrdilo, že strategický záměr postavit továrnu v Líních se nemění. Informace, že o tom, že by projekt pro Českou republiku měl padnout, přinesla v souvislosti se zahájení stavby Polsku některá tuzemská média.

Podle ministerstva se v případě Polska jedná o zcela jiný projekt, který nebude tak rozsáhlý jako ten český. Výrobna v Nise by měla zaměstnat necelých tisíc lidí, kdežto na líňském letišti najde uplatnění čtyřikrát více pracovníků.

Fakt, že gigafactory na letišti skutečně vyroste, potvrzují i zprávy, že pokud by Volkswagen od svého záměru vyrábět baterie na západě Čech ustoupil, o prostory už mají zájem další investoři.

Autor: Jan Skala

Související

pexels-photo-8974197
Ekonomika

Škodovku čeká revoluce. Volkswagen chce ukončit výrobu oblíbených modelů

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

Vizualizace liberecké náplavky
Domácí

Začala stavba náplavky v Liberci