pátek 10. května 2024

Plzeňská radnice hasí skandál: Dezopomník řeší Desatero i vládu

Nejspíš pořádný šok zažívá vedení radnice druhého plzeňského obvodu Slovany. Ta totiž podpořila vznik monumentu Křídla naděje, který nově zdobí Koterovskou vyhlídku. Nikdo ale nejspíš netušil, že bude skrývat zpackané Desatero a protivládní litanii.

394540697_7143857178968315_2339075700126590124_n

Za dvířky ve spodní části artefaktu se skrývají tabulky s texty.
Zdroj: facebook.com

  • Za dvířky ve spodní části artefaktu se skrývají tabulky s texty.
  • Zdroj: facebook.com

„Dezopomník. Je u toho cedulka s nějakýma blábolama a´la Bureš/Okamura,“ tak stručně popsal problém jeden z uživatelů Facebooku, který dílo viděl. Na monumentu jsou totiž tři tabulky s textem. Ve všech jsou pravopisné chyby, Desatero autor nedokázal ani správně přepsat, navíc za něj ukryl slova kritizující vládu nebo NATO.

„Je druhý rok války mezi Ruskem a Ukrajinou podporovanou EU, NATO a Amerikou. Celosvětově je tendence elit zmanipulovat lidi ke svému prospěchu,“ stojí například na tabulce spolu s kritikou vlády či zvyšování cen

„Tímto se za Městský obvod Slovany zcela distancuji od textů, včetně děkovného, které jsou na artefaktu Křídla naděje. O textu nebyl obvod před realizací informován. S autorem máme jednání zítra,“ reagoval starosta obvodu Lumír Aschenbrenner zvolený za ODS.

„Nás to na radnici na Slovanech překvapilo všechny a zkazilo celkový dojem. Nikdo to do dnešní dne nevěděl. Obvod na to částí také přispíval a tohle rozhodně nebylo ve smlouvě. Vždy se mluvilo pouze o duchovním rozměru,“ komentoval místostarosta Václav Cinádr zvolený za STAN. „Je to takové klasické líbivé naivní umění s určitou řemeslnou kvalitou, které se mimo zastavěné území na celkem zanedbaný plácek i hodí. Ale ten politický statement je pitomej,“ doplnil.

Za instalací díla je spolek Arsanat, který vznikl před půl rokem. Nemá web ani sociální sítě, jediné informace se dají dohledat pouze ve spolkovém rejstříku, kde je zapsaný. „V době plné strachu a obav z budoucnosti chceme přinést skrze umění naději v lepší svět a vyjádřit vděčnost za dobro, které nás přesahuje.“

Kuriózní je, že jednatelem spolku, který na sochu sháněl peníze a nyní děkuje mecenášům, je autor díla, 71letý kovář z nedalekých Smědčic Jiří Štrunc. Spolek také sídlí na adrese jeho Kovárny V kopřivách. Je tak otázkou, zda za snahou duchovního obohacení kolemjdoucích není jen snaha obohatit sám sebe.

Související

394540697_7143857178968315_2339075700126590124_n
Domácí

Dezopomník v Plzni přijde o své prapodivné texty