Plzeň závratná změna ve vedení města zřejmě nečeká

Vzhledem k volebním preferencím se nejspíš Plzeňané změn ve vedení města nedočkají.

Plzeň

Pohled na Plzeň.
Zdroj: Pixabay

  • Pohled na Plzeň.
  • Zdroj: Pixabay

Zatímco na parlamentní úrovni jsou politické tábory vládní koalice SPOLU a hnutí ANO znepřátelené, tak v regionální politice vzájemnou spolupráci neodmítají. V Plzni posledních deset let v řadě vládne ODS spolu s ČSSD a od loňských komunálních voleb je městská koalice tvořena i příslušníky z TOP 09 a ANO.

Vládní koalice SPOLU zachovala společnou kandidátku i v Plzni. Lídrem je současný náměstek primátora David Šlouf (ODS), který je zastupitelem města od roku 2010. Současný primátor Pavel Šindelář (ODS) je na kandidátce až na sedmém místě. Na pátém místě figuruje ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Za ANO kandiduje stejně jako před čtyřmi lety šéf krajské organizace ANO a náměstek primátora Roman Zarzycký. V čele kandidátky STAN za podpory Zelených stojí bývalý novinář a poslední čtyři roky starosta plzeňského obvodu Malesice Aleš Tolar. Piráty povede plzeňský zastupitel Pavel Bosák.

Sociální demokraté poprvé v historii ČSSD nebudou mít v Plzni kandidátku se jménem strany. Do plzeňských komunálních voleb jdou s nezávislými kandidáty v uskupení Plzeň v srdci. Na prvním místě kandidátky je dlouholetý plzeňský zastupitel Pavel Kotas. Na druhém místě je ředitel plzeňské fakultní nemocnice Václav Šimánek.

Za KSČM kandiduje z prvního místa bývalý poslanec Jiří Valenta. Lídrem kandidátky SPD je olympijský vítěz ve sportovní střelbě z roku 1968 Jan Kůrka. Do voleb jde i nové uskupení Ta pravá Plzeň, za kterou kandiduje někdejší technický náměstek primátora Petr Rund.

Pře čtyřmi lety těsně vyhrálo plzeňské volby hnutí ANO, které získalo 22,2 %. Pouze o 1,1 % více než ODS. V loňských parlamentních volbách vyhrála v Plzni koalice SPOLU s 31,1 % hlasů. Za ní se umístilo ANO s 25,6 %. Vzhledem k regionálním uskupením a odlišnému voličskému chování během komunálních voleb, se dá předpokládat, že rozdíl oproti SPOLU a ANO nebude tak značný jako při loňských parlamentních volbách. Klidně se může zopakovat situace z roku 2018.

Autor: Šimon Mitro

Související

mrtvé divoké prase
Krimi

Z okénka auta zastřelil divočáka. Muž je obviněn z pytláctví

386098102_984366585970279_2398689587071062916_n
Domácí

Kdo bude vládnout středním Čechám? ANO se rozhodlo odejít do opozice

profimedia-0911080137
Domácí Krajské volby

Koalici v Ústeckém kraji utvoří ANO, ODS a Lepší Sever

profimedia-0901579481
Domácí Česká politika

Fiala navrhne Kulhánka jako nového ministra pro místní rozvoj