pátek 3. května 2024

Plzeň vybuduje nové cyklostezky a zavede sčítání cyklistů

Plzeňští radní chtějí zpříjemnit jízdu po městě na kole. Na letošní rok jsou v plánu nové cyklotrasy i bezpečnější řešení křížení s komunikacemi.

cyklostezka Bolevák

Ilustrační foto.
Zdroj: visitplzen.eu

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: visitplzen.eu

Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) představila plán, který zahrnuje výstavbu nových cyklostezek, rozšíření cyklostojanů, bezpečnější řešení křížení s komunikacemi, a kontinuální sčítání cyklistů na hlavních trasách.

Primátor Plzně, Roman Zarzycký, zdůraznil důležitost bezpečného a příjemného prostředí pro cyklisty. Spolupráce s Plzeňským krajem zajišťuje, že městské cyklostezky budou propojeny s krajskými, což otevírá nové možnosti pro cyklistické výlety.

Jeden z nejnovějších plánů zahrnuje výstavbu nové asfaltové cyklostezky podél Úhlavy, která spojí Radobyčice s roklí V Lahošti. Investice do této šestisetmetrové trasy činí téměř 18 milionů korun. Stezka bude tři metry široká a umožní bezpečný pohyb mimo komunikaci, doplněný zelenými pásy z listnatých stromů a keřů.

Další projekt spojuje Malesice s Městem Touškov, přičemž 2,2 kilometru dlouhý úsek povede podél řeky Mže. Projektová příprava je plánována na letošní rok s následným zahájením prací na podzim.

Nadšení cyklisté mohou očekávat také výstavbu stezky po zrušené železniční trati vedoucí do Chrástu, doplněné o dva terénní traily a hřiště pumptrack. Tyto novinky se budou nacházet pod dálničním mostem a nabídnou cyklistům nejen bezpečnou trasu, ale i zábavu a relaxaci.

V rámci bezpečnosti bude zlepšeno přejíždění ulice 17. listopadu, kde bude vytvořen nový přejezd pro cyklisty a upraveny navazující úseky cyklostezek. SVSMP také plánuje instalovat dalších 200 cyklostojanů po celém městě.

V úsilí získat lepší data o cyklistickém provozu bude ve spolupráci s Informačními technologiemi města Plzně zavedeno kontinuální sčítání cyklistů na hlavních trasách. Tato data pomohou vytvářet lepší strategie a opatření pro rozvoj cyklistické dopravy v Plzni.

Autor: Šimon Mitro

Související

cyklista
Domácí

Na silnících loni zemřelo 39 cyklistů. Většina neměla přilbu

profimedia-0774442043
Domácí

Slavnosti svobody omezí v Plzni provoz

280277736_1871751236548198_6751007330978134748_n
Domácí Video

Konec úřadování z Volgogradu, zastupitel bude muset na jednání do Plzně osobně

Vizualizace zrekonstruovaného nádraží v Klatovech
Domácí

Rozsáhlá rekonstrukce čeká nádraží v Klatovech