středa 18. září 2024

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Plzeň se pustila do instalace čtyř nových fotovoltaických elektráren na střechách svých budov. Elektrárny jsou umístěny na služebně Městské policie, v Malesickém dvoře, v Divadle Alfa a na 2. základní škole ve Schwarzově ulici.

solární energie

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Plzeň zahajuje ambiciózní projekt instalace fotovoltaických elektráren, který by mohl přinést roční úspory až 15 milionů korun. V srpnu byly na střechy městských budov, včetně služebny Městské policie, Divadla Alfa a 2. základní školy, nainstalovány čtyři nové fotovoltaické systémy. Cílem města je snížit náklady na elektřinu a zvýšit energetickou nezávislost.

Město plánuje instalaci celkem 13 fotovoltaických elektráren do poloviny roku 2025. Nový systém zahrnuje i bateriová úložiště pro zvýšení efektivity výroby elektřiny. Do roku 2026 by mělo vzniknout až 30 dalších elektráren s celkovým výkonem až 2000 kWp. Celkové náklady projektu jsou odhadovány na 20,4 milionu korun, přičemž město žádá o dotaci od Státního fondu životního prostředí ČR.

Díky těmto krokům Plzeň nejenže zlepší energetickou efektivitu svých budov, ale také přispěje k ochraně životního prostředí snížením uhlíkové stopy. Město rovněž plánuje využít vyvinuté chytré systémy pro monitorování a řízení energetického hospodářství, což může mít vliv na další rozšíření projektu. Výstavba fotovoltaických elektráren je součástí širší strategie města pro zefektivnění energetického systému a ochranu před potenciálními hrozbami.

Autor: Šimon Mitro

Související

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

Policie ČR
Krimi

Násilníka z Kilometrovky už má policie. Na soud si počká ve vazební cele