čtvrtek 19. září 2024

Plzeň trápí přemnožení divočáci

Město Plzeň se chce vypořádat s divočáky. Ke spolupráci vyzývá i vlastníky soukromých pozemků.

divoké prase

Africký mor prasat na severu Čech zatím na ústupu není.
Zdroj: Rawpixel

  • Africký mor prasat na severu Čech zatím na ústupu není.
  • Zdroj: Rawpixel

Zvýšený výskyt divokých prasat v obydlených a příměstských částech musí řešit plzeňští radní. „Divoká zvěř se nejčastěji objevuje v Bolevci, Borském parku, na Bílé Hoře, Doubravce, Roudné, Valše, Sylvánu, v okolí Chlumu, Mikulky nebo Fakultní nemocnice Lochotín. Apelujeme proto na majitele pozemků, aby na svých zahradách udržovali pořádek,“ upozornil radní města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer.

Divočáci se do obydlených lokalit stahují jen během podzimu a zimy, kdy na polích a v lesích nemají dostatek potravy. „Je potřeba, aby zejména vlastníci řádně pečovali o své pozemky a zahrady, důkladně je zabezpečili a bioodpad vhazovali do určených nádob, popřípadě využívali služeb sběrných dvorů. Bez jejich spolupráce situaci nelze zcela vyřešit,“ upozornil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Divoká prasata se přizpůsobila změnám prostředí a začala využívat to, co jim lidé ve městě nabízí. Skládky kolem zahrádkářských kolonií, rodinných domků a obytné zástavby, vyházené ovoce, ořechy, posekaná tráva. To vše zvěř láká. V neudržovaných, zarostlých zahradách, porostech keřů pak mají ještě příležitost se i ukrýt,“ vysvětlil Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů.

Město Plzeň bude jednat také s příslušnými mysliveckými sdruženími, aby mohla stavy černé zvěře v sousedních honitbách snižovat a zároveň uvažuje, že založí vlastní skupinu střelců na nehonebních pozemcích.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Město Plzeň

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

Policie ČR
Krimi

Násilníka z Kilometrovky už má policie. Na soud si počká ve vazební cele