pátek 18. října 2024

Plzeň testuje chytrou tramvaj

Západočeská metropole jde s dobou a do svého vozového parku plánuje zařadit i takzvané chytré tramvaje. Ty dokážou komunikovat s okolím a velmi rychle reagovat na řadu situací.

chytrá tramvaj

Chytrá tramvaj se testuje v Plzni.
Zdroj: Plzeň.eu

  • Chytrá tramvaj se testuje v Plzni.
  • Zdroj: Plzeň.eu

Odborníci první takovou tramvaj testovali na speciálním okruhu v Plzni na Borech. Moderní tramvaj je osazená speciálními jednotkami, které umožňují komunikovat s dopravní infrastrukturou a orientovat se díky kamerám a radarům. Za využití přesných mapových podkladů dokáže reagovat na nepředvídatelné události, které mohou za jízdy nastat. Když se před ní objeví překážka nebo chodec, sama zastaví.

„Tramvaj například upozorní řidiče na blížící se záchranářské vozidlo, zajistí vozu přednostní průjezd křižovatkou, a cestujícím tak přinese vyšší bezpečnost i zpřesnění jízdních řádů,“ popisuje Martin Volný ze společnosti, která se na testech podílí.

Do tramvaje Škoda 40T instaloval výrobce vlastní antikolizní systém ACS vyvinutý speciálně pro tramvaje. Jedna se o jeden ze základních stavebních prvků autonomní dopravy. To napovídá, že by v budoucnu mohly takové tramvaje jezdit bez řidiče. K tomu je ale ještě dlouhá cesta. Na testování se podílí i odborníci ze Západočeské univerzity nebo ČVUT Praha.

V dalších fázích dostane chytrá tramvaj další kamery a radary, které dokážou reagovat na pohyb rychleji než lidský mozek. I to by mohlo přispět k větší bezpečnosti chodců i cestujících a k menšímu počtu nehod.

Autor: Andrea Jančová

Související

King_Diamond_at_Mayhem_Festival_2015
Hudba

Metalfest přiveze jako hlavní hvězdu Kinga Diamonda. Stejně jako v roce 2013

profimedia-0089198237
Domácí

Od listopadu budou radary hlídat řidiče mezi Plzní a Radčicemi

městský holubník
Domácí

Plzeň má svůj městský holubník

Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Začíná obnova plzeňského nádraží na Jižním Předměstí