čtvrtek 19. září 2024

Plzeň rozzáří vánoční tramvaj. Bude jiná než v předešlých letech

Od první adventní neděle bude brázdit plzeňské ulice tradiční vánoční tramvaj.

Vánoční tramvaj v Plzni

Dřívější podoba plzeňské vánoční tramvaje, nyní se dočká nového kabátku nejmodernější plzeňská tramvaj 40T. Podoba se tají.
Zdroj: PMDP

  • Dřívější podoba plzeňské vánoční tramvaje, nyní se dočká nového kabátku nejmodernější plzeňská tramvaj 40T. Podoba se tají.
  • Zdroj: PMDP

O první adventní neděli vyjede do plzeňských ulic vánoční tramvaj. Cestující se mohou těšit rovnou na dvě novinky. Vánoční kabát poprvé nahodí nejnovější tramvaj plzeňské MHD, a to model 40T. „Tramvaj měří téměř třicet metrů a její kapacita je přibližně o čtvrtinu větší než u tramvaje, která jezdila v minulých letech,“ uvádí generální ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Druhou novinkou jsou nové světelné dekorace, které se změní poprvé od roku 2018, kdy měla plzeňská vánoční tramvaj premiéru. „Celkový vzhled vánoční tramvaje je zatím v přísně tajném režimu tak, abychom si moment překvapení užili co nejvíce,“ říká plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO)

První jízda tramvaje je naplánována na 3. prosince. Nejprve bude slavnostně rozsvícena v 16:20 v točně U Zvonu, kde bude odstavena do 16:55. Návštěvníci si tak budou mocí tramvaj v poklidu vyfotit a prohlédnout si interiér. Následně se tramvaj přesune do zastávky U Synagogy, odkud bude vyjíždět na okružní jízdy po trase U Synagogy – Náměstí Republiky – Anglické nábřeží a zpět. Odjezdy ze zastávky U Synagogy budou v časech od 17:05 do 18:50. Na těchto speciálních okružních jízdách se cestující mohou těšit na doprovodný program díky spolupráci s Muzikálovým studiem DJKT a pro děti budou mít PMDP připraveny i drobné vánoční dárky.

Od pondělí 4. prosince do poloviny prosince bude tramvaj nasazována v pracovní dny na linku 1 a o víkendech na linky 2 a 4. Po skončení výluky v Koterovské ulici bude tramvaj nasazována v pracovní dny na linku 2 a o víkendech na linku 1 a 4. Zjednodušené jízdní řády naleznou cestující na webových stránkách a sociálních sítích PMDP. I v letošním roce bude možné vánoční tramvaj sledovat také na mapě provozu na webových stránkách Jízdních řádů.

Autor: Šimon Mitro

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

Policie ČR
Krimi

Násilníka z Kilometrovky už má policie. Na soud si počká ve vazební cele