sobota 27. července 2024

Plzeň ožije filmem. Září bude ve znamení festivalu Finále

Další prestižní festival se uskuteční na západě Čech. V Plzni se představí 36. ročník Finále.

Eliška Křenková na plakátu k filmu Úsvit (2023)

Eliška Křenková na plakátu k filmu Úsvit (2023)
Zdroj: Bontonfilm

  • Eliška Křenková na plakátu k filmu Úsvit (2023)
  • Zdroj: Bontonfilm

V západočeské metropoli se uskuteční filmový festival přesně za měsíc, od 22. do 27. září. Nabídne průřez aktuální českou audiovizuální tvorbou. Od celovečerních filmů, přes dokumenty a seriály až po krátké filmy mladých tvůrců. Některé tituly budou uvedeny v předpremiérách. Soutěžní filmy zhodnotí nezávislá Mezinárodní odborná porota a Studentská porota Západočeské univerzity. Vítězné snímky získají cenu Zlatý ledňáček.

Z celovečerních filmů se diváci mohou těšit na kriminální drama Úsvit, jenž měl světovou premiéru na letošním Karlovarském filmovém festivalu, z něhož si odnesl nadprůměrné ohlasy (73 % na ČSFD). Snímek natočil autor Polednice (2016) a Stínohry (2022) Matěj Chlupáček. V hlavní roli září Eliška Křenková.

Dále se na Finále mimo jiné představí roadmovie Citlivý člověk. Jde o adaptaci stejnojmenného románu Jáchyma Topola. Snímek byl rovněž uveden letos ve Varech odkud si odnesl velmi rozporuplné recenze. Netradiční divácký zážitek slibuje i projekce animovaného krátkého filmu Ondřeje Moravce Tmání, prvního české filmu vytvořeného ve virtuální realitě.

Novinkou je speciální sekce pro neslyšící, kteří budou mít včetně doprovodu vstup zdarma. Do Plzně zamíří řada hvězdných hostů, kteří uvedou svá díla a diváci se s nimi budou moci osobně setkat. Cena vstupenek na jednotlivá představení je 100 korun. Festivalové akreditace budou v prodeji od 9. září.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Festival Finále

Související

Joker: Folie à Deux
Film a TV Festival

Předvoj Oscarů: Do Benátek míří Joker, Angelina Jolie i Beetlejuice

Václav Neužil, Sarah Haváčová a Denisa Barešová ve filmu Smetana.
Film a TV

ČT představila podzimní nabídku. Neužil ztvární Smetanu, vrátí se Docent i StarDance

chytrá tramvaj
Domácí

Plzeň testuje chytrou tramvaj

Plzen_main_station_2019-09-12_01
Domácí

Pražské pivo na plzeňském nádraží skončilo. Po letech se čepuje zase Plzeň