pátek 18. října 2024

Plzeň má svůj městský holubník

Řada velkých českých měst se snaží různými způsoby bojovat proti přemnoženým holubům. Po vzoru evropských metropolí se už i u nás objevily v Praze, Brně nebo Českých Budějovicích městské holubníky. Teď svůj první zprovoznila i Plzeň.

městský holubník

Městský holubník v Plzni.
Zdroj: plzen.eu

  • Městský holubník v Plzni.
  • Zdroj: plzen.eu

Také západočeská metropole vyrazila do boje s přemnoženými holuby. Jejich trus ničí památky, jsou původci nemocí a často se holubům ve městech hanlivě přezdívá létající krysy.

První městský holubník v Plzni poskytne ptákům podmínky ke hnízdění a zároveň městu umožní šetrným způsobem regulovat jejich populaci. Holubi najdou v prostoru holubníku potravu a zázemí, kde mohou v klidu zahnízdit. Poté odborníci část nakladených vajec vymění za umělé náhražky a tím se ve městě sníží počty holubů.

Holubník vznikl v půdním prostoru městského domu v centru na místě, kde se na střeše holubi pravidelně shlukují. Je proto vyšší pravděpodobnost, že se do něj naučí létat. Kapacita je 186 ptáků.
Pravděpodobně první městský holubník vznikl v Praze na Žižkově na jižní straně parku Vítkov. V metropoli je podle odhadů až 80 tisíc holubů – nejčastěji se pohybují ve starší zástavbě - na Starém a Novém Městě, Smíchově nebo právě Žižkově.

Autor: Andrea Jančová

Související

King_Diamond_at_Mayhem_Festival_2015
Hudba

Metalfest přiveze jako hlavní hvězdu Kinga Diamonda. Stejně jako v roce 2013

profimedia-0089198237
Domácí

Od listopadu budou radary hlídat řidiče mezi Plzní a Radčicemi

Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Začíná obnova plzeňského nádraží na Jižním Předměstí

profimedia-0919591560
Krimi

Policie dopadla muže, který postřelil dítě. Původně šel pouze krást