čtvrtek 17. října 2024

Plíživé pocity smutku mohou napáchat mnoho škod. Jak na podzimní depresi?

Podzim je pro mnoho lidí pochmurné období. Mívají melancholické stavy a špatnou náladu. Podle odborníků je na vině hlavně méně slunečního svitu.

deprese

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Bolesti hlavy a zad, únava, nechuť k jídlu, plačtivost, ztráta zájmu o oblíbené aktivity, neschopnost cítit radost a někdy i sebevražedné myšlenky. Přestože takzvaná podzimní deprese není dlouhodobého charakteru, může člověku způsobit opravdu nepříjemné stavy. S potížemi se ale dá vyrovnat a být v pohodě.

Důležitým faktorem, jak si udržet duševní klid je odpočinek. Spěte proto alespoň sedm hodin denně. Spánek můžete podpořit bylinkovými čaji například z meduňky nebo kozlíku lékařského.

Pokud je to jen trošku možné, využijte dnů, kdy svítí slunce, a běžte ven. Doplníte vitamín D a nadýcháte se čerstvého vzduchu. Můžete využít i lampu na fototerapii, která ovlivňuje melatonin v těle, a tak navozuje příjemný pocit pohody.

Projevy podzimní deprese zmírňuje pravidelný pohyb. Při sportování dochází k uvolňování endorfinu, který zlepší náladu na několik hodin.

Velmi podstatnou součástí snahy o zahnání chmurných myšlenek je společnost. Zkuste trávit více času s přáteli a rodinou, abyste zahnali pocit osamělosti, který přispívá k depresivním myšlenkám.

Nezapomínejte pravidelně a zdravě jíst. Jezte ryby, které díky mastným kyselinám snižují pocity smutku a mají blahodárný vliv na zdraví. Doplňujte vitamíny C a D.

Poslouchejte se více než jindy. Vaše mysl a tělo si řeknou, co je pro ně aktuálně nejdůležitější. Udělejte to pro ně, i kdyby to znamenalo vzít si pár dnů volna a jít na masáž, do kina, nakupovat nebo se jen dívat na televizi.

Zkuste přijmout tmu jako novou možnost k činnosti. Pořiďte si příjemné umělé osvětlení, vyzdobte si domácnost, pečte, poslouchejte audioknihy. Pomocníkem může být i příjemná hudba.

Lidem, kteří podstoupili klinickou studii podzimních depresivních stavů navozovala příjemnější pocity i vůně. Vonné oleje do svíček nebo přímo na tělo zklidňují mysl a při správně zvolené vůni mohou navozovat až euforii. Aromaterapeuti doporučují levandulový, vanilkový nebo meruňkový olej.

Dejte své hlavě dostatek klidu. Každý den si napište tři věci, které se vám povedly a tři, které byste chtěli zlepšit. Pak sami sobě věnujte deset minut, kdy jen sledujete vlastní myšlenky. Uleví to hlavě, která obvykle bývá v zápřahu celý den.

Pokud nic z předešlých tipů nezabírá, obraťte se na odborníka. Kouč, terapeut nebo psycholog poradí, jak dál postupovat a pomůže vám s akutním stavem.

Související

3b423e9a-4204-45a0-afab-4e49e042aeda
Domácí

Lidé nosí plné košíky, sezona hub vrcholí. Byla krátká, ale o to více intenzivní

profimedia-0907256252
Domácí

Zima se už hlásí o slovo. Severní hory zasypala sněhová nadílka

stres
Domácí Zdraví

Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci

mobil
Zahraniční Zdraví

Nadměrné užívání smartphonů vede u teenagerů k nespavosti, úzkostem a depresím