středa 1. května 2024

Plazi bojují se zimou po svém, klidně si zamrznou v ledu

Aligátor zamrzlý v ledu, z kterého vyčnívá jen čenich, nebo nehybní leguáni padající ze stromů – tak reagují někteří plazi na mrazivé počasí. Vypadají jako mrtví, při oteplení ale ožijí.

420109108_2146554552371635_7368526114924276795_n.jpg

Aligátor v ledu přečkává nejchladnější období.
Zdroj: facebook.com

  • Aligátor v ledu přečkává nejchladnější období.
  • Zdroj: facebook.com

Nejedná se o klasický zimní spánek, jaký známe třeba u medvědů, veverek, netopýrů nebo včel. Plazi se pro stav, který se označuje jako brumace, nerozhodují sami a ani se na něj nepřipravují tím, že by si předem vytvořili tukové zásoby. Brumace je typická pro plazy žijící v mírném pásmu, obvykle se ale ukrývají před zraky lidí ve svých skrýších.

Učebnicový stav útlumu nedávno předvedli aligátoři v Severní Karolíně nebo leguáni na Floridě. V americkém Swamp Parku se podařilo natočit 12 aligátorů v ledu. Z toho jim vykukovaly jen čenichy a části tlamy. Přírodovědci dokonce předvedli, že se jich můžou dotýkat a aligátoři se neprobudí. To se stalo, až když se teploty vrátily nad nulu. Park pak sdílel i fotky, podle kterých je jasné, že aligátoři jsou v pořádku.

Něco podobného se stalo leguánům před dvěma roky na Floridě. Když se hodně ochladilo, začali nehybní a ztuhlí leguáni padat ze stromů, kde se ukrývali. Tamní meteorologové dokonce ve svých předpovědích varovali před deštěm leguánů.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

Australský ještěr Tympanocryptis pinguicolla
Zahraniční Fauna

Australský drak čelí vyhynutí

01 (1).jpeg
Ostatní

V zoologických zahradách se po zimním spánku probouzejí medvědi

aligátor
Zahraniční

Rybáře na Floridě napadl aligátor

53567672518_a3792c6cbc_b
Zahraniční Fauna

Nově objevený vodní ještěr s ostrými zuby jako břitvy žil ve stejné době jako T-rex