pátek 19. dubna 2024

Platba kartou za dobití elektromobilu přímo u stojanu je konečně možná i v Česku

Ve Strakonicích mohou majitelé elektromobilů využít dobíjecí stanici, u které mohou platit přiložením bezkontaktní platební karty.

Dobíjecí stanice o výkonu 90 kW s integrovaným bezdotykovým platebním terminálem od firmy Siemens.

Dobíjecí stanice o výkonu 90 kW s integrovaným bezdotykovým platebním terminálem od firmy Siemens.
Zdroj: Siemens

  • Dobíjecí stanice o výkonu 90 kW s integrovaným bezdotykovým platebním terminálem od firmy Siemens.
  • Zdroj: Siemens

Zaplatit bezkontaktní platební kartou za natankování benzínu či nafty není žádnou novinkou, ale pro majitelé elektromobilů tento snadný způsob platby byl doposud zapovězen. Jediná dobíjecí stanice, u které mohou platit přiložením bezkontaktní platební karty, byla zprovozněna ve Strakonicích před vlakovým nádražím. V Česku žádná jiná veřejná dobíjecí stanice s bezkontaktní platbou kartou zatím není.

V dnešní době nalezneme platební terminály téměř všude, nicméně v elektromobilitě si řidiči museli kvůli různým technickým obtížím vystačit při platbě kartou pouze s QR kódem umístěným na stanici. Abychom udělali přechod na elektromobilitu jednodušší, rozhodli jsme se, že stanice začneme postupně bezkontaktními terminály osazovat. Všechny dobíjecí huby, které v příštích letech postavíme, budou bezkontaktním terminálem vybavené,“ uvedl Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure.

Jen během tohoto roku by jich mohlo vyrůst dalších pět například ve Velké Bítěši, ve Zdibech a Horních Počernicích u Prahy nebo v Brně. Předbíháme tím i očekávání Evropské komise. Podle směrnice pro alternativní paliva AFIR by měly být od roku 2025 bezkontaktní platební terminály instalovány na všech dobíjecích stanicích,“ doplnil Klíma.

Dobíjecí stanici provozuje ve Strakonicích energetická společnost E.ON. Stanici o výkonu 90 kW s integrovaným bezdotykovým platebním terminálem zhotovila firma Siemens. „Pro široké přijetí elektromobility jsou dostupnost a komfort dobíjení včetně možností platby zcela zásadní. Rychlé, spolehlivé dobití a snadnou platbu kartou můžeme považovat za trend, který se bude dál rozšiřovat a rozvíjet,“ sdělil Martin Šilar, vedoucí oddělení elektromobility českého Siemensu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Siemens

Související

čínský elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Čínské elektromobily se derou na evropský trh

GJvLCReX0AArqYy
Ekonomika

Konec dieselových aut. Volvo vyrobilo poslední kus s naftovým motorem

Bez názvu
Zahraniční

Ferrari na baterky. Automobilka brzy uvede na trh nový model

Tesla
Ekonomika Elektromobily

O dotace na elektromobily mohou žádat podnikatelé a firmy