pátek 17. května 2024

Plánování fotovoltaiky usnadní mapa oslunění

Moravskoslezský kraj jako první region v Česku disponuje kompletní mapou oslunění svého území.

Mapa oslunění

Mapa oslunění pro centrum Ostravy
Zdroj: geoportal.msk.cz

  • Mapa oslunění pro centrum Ostravy
  • Zdroj: geoportal.msk.cz

Mapy oslunění mají usnadnit rozhodování lidí ohledně investic do solární energie. Mapy jim umožnují zjistit, zda jsou jejich střechy či pozemky vhodné pro solární panely. Prvním regionem v Česku s kompletní mapou oslunění se stal Moravskoslezský kraj.

Mapa oslunění by mohla už v první fázi rozhodování o případném pořízení panelů na střechu rodinného domu nebo firmy zájemci ukázat, jaká je realita právě na jeho nemovitosti. Dílo bude další vrstvou v krajském mapovém systému. Mapa bude samozřejmě spojená s katastrem a územními plány,“ uvádí 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.

Brněnská společnost TopGis pracovala na vytvoření mapy od poloviny loňského roku. Analýza vychází z leteckých snímků, které zohledňují vliv okolní zástavby a vegetace, což umožňuje přesné určení solárního potenciálu dané oblasti. „Mapy oslunění jsou skvělým strategickým krokem, jak efektivně podpořit veřejnost v cestě za energetickou soběstačností. Moravskoslezský kraj je však v daném směru prozatím výjimkou,“ říká výkonná ředitelka společnosti TopGis Drahomíra Zedníčková.

Mapu oslunění pro celý Moravskoslezský kraj najdete zde.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy

Praděd
Domácí

Řidiče při cestě na Praděd čeká omezení

odometr
Světové dny Auta

Den odometru

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA