pátek 27. září 2024

Plán na stanici metra Depo Zličín byl zrušen

Pražský dopravní podnik (DPP) zastavil přípravy na výstavbu nové stanice metra Depo Zličín.

Zličín

Zličín zůstane konečnou metra linky B. Stanice Depo Zličín se ruší.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zličín zůstane konečnou metra linky B. Stanice Depo Zličín se ruší.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pražský dopravní podnik (DPP) na popud vedení města pozastavil přípravy na novou stanici metra Depo Zličín. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že v oblasti není dostatek cestujících, aby stanice měla smysl, což by navíc znemožnilo získání evropských dotací. Hřib zdůraznil, že stavba by výrazně zvýšila provozní náklady metra, které by většinu času jezdilo prázdné.

Adam Scheinherr z opoziční Prahy Sobě, který jako náměstek přípravy stanice inicioval, rozhodnutí kritizuje. Tvrdí, že projekt měl pro oblast Zličína smysl jako přestupní bod pro řidiče a cestující z příměstských linek. DPP navíc získal nedávno územní rozhodnutí, což Scheinherr označil za promarněnou příležitost. Připomněl, že podobně vznikla v roce 2006 stanice Depo Hostivař, která byla úspěšně integrována do sítě metra.

Stanice Depo Zličín měla být povrchovou konečnou linky B s napojením na stávající koleje vedoucí do zličínského depa. Součástí projektu měl být i velký parkovací dům typu P+R. Scheinherr tvrdí, že stanice by lépe obsloužila rostoucí rezidenční výstavbu a stala se důležitým přestupním bodem pro příměstské linky.

Město však plánuje na Zličíně alespoň postavit nové P+R parkoviště na jiném místě a modernizovat stávající depo. Podle Hřiba se myšlenka na stanici Depo Zličín do budoucna zcela nevylučuje, pokud se zlepší podmínky.

Autor: Šimon Mitro

Související

Lanová dráha na Petřín
Domácí

Lanovku na Petřín poškodil vydatný déšť. Lidé už se nesvezou

profimedia-0611170986
Domácí

Praha odstraňuje protipovodňová opatření. Dnes otevře i vrata na Čertovce

1726640190_P2024091802196
Domácí

V Praze se srazily vlaky. Jeden strojvůdce měl dvě promile, druhý byl v zácviku

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác