pátek 20. prosince 2024

Pivo s medem nebo z dubového sudu. Vánoční speciály ovládly Česko

Medovina, skořice, chilli nebo hřebíček. To jsou vánoční příchutě pivních speciálů. Sváteční pivo vaří desítky minipivovarů po celé republice.

Kofola a pivo

Ilustrační foto.
Zdroj: www.pexels.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: www.pexels.com

Minipivovar Němý Medvěd v Mělníku představuje sváteční ležák RED-ALE s lehce nasládlou chutí, který se vařil na konci září, a bude k dostání až do února. Tento ležák má zahřát v zimě a prodává se čepovaný i v PET lahvích.

Pivovar Zlatá kráva z Nepomuku na Plzeňsku představuje čtyři vánoční speciály. Nejvýraznějším z nich je Tele v medu, polotmavý ležák s použitím medu od včelaře z Kutné Hory, který nabízí příjemný říz a nádech sušenek. Dalším speciálem je Snow Stout, světlé pivo s kávou z blovické pražírny a slupkami kakaových bobů. Dále se na trhu objevuje zimní edice Yellow Cow, která kombinuje chuť sladů, chmelu, citronu a zázvoru. Posledním ze sváteční nabídky je Anděl, světlý třináctistupňový speciál s výraznou hořkostí.

V pivovaru Zichovec na pomezí Kladenska a Lounska vyrobil sládek úspěšný svařákový speciál, jehož vzrůstající popularita vedla k tomu, že je už vyprodaný . Tento pivní speciál se vyznačuje chutí koření, které se obvykle používá do svařeného vína.

Další zajímavostí je sváteční ležák z pivovaru Malešov, který obsahuje medovinu a perníkové koření. Tento speciál je téměř vyprodaný.

Na Vánoce jsou nachystaní i na Moravě. Pivovar Lucky Bastard nabízí dva zajímavé pivní speciály, které vycházejí ze silného tmavého portera. První varianta, vánoční dvacetistupňový porter, je uložená v tanku, druhá varianta zrála v přírodních dubových sudech po whiskey a karibském rumu.

Podobně unikátní speciál připravili také v Pivovaru Hauskrecht, kde nalili nejsilnější speciál, doppelbock PH 21 Consagrator, na tři měsíce do dubových sudů napuštěných třtinovým rumem z Karibiku.