čtvrtek 26. září 2024

Piráti chtějí pryč z vlády. Fialovo jednání je nevyzpytatelné, tvrdí

Co bude dál s ministry za Pirátskou stranu, je předmětem diskuzí. Většina straníků volá po opuštění vlády.

profimedia-0911405788

Ivan Bartoš ve vládě končí. Budou jej následovat i další ministři?
Zdroj: Profimedia

  • Ivan Bartoš ve vládě končí. Budou jej následovat i další ministři?
  • Zdroj: Profimedia

Ráno šel bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš na jednání s premiérem Petrem Fialou s požadavky, za kterých Piráti zůstanou ve vládě. V následných rozhovorech nešetřil optimismem a plány, jaké v rámci kabinetu chce uskutečnit, než přišla po poledni studená sprcha, když Fiala oznámil, že už s Bartošem v čele resortu pro místní rozvoj nepočítá. Pro Piráty to byl šok, po kterém na svém internetovém fóru začala strana řešit konec všech ministrů, tedy i šéfa ministerstva zahraničí Jana Lipavského a Michala Šalomouna v čele ministerstva pro legislativu. Podle vyjádření strany tito politici kabinet opustí, když pro jejich odchod bude hlasovat více než polovina členů. Podle komentářů je proto odchod z vlády takřka hotová věc, protože pro něj se vyslovuje drtivá většina straníků.

Jak zní z vedení strany, nepodařilo se pod Fialovým vedením vlády prosadit zásadní programové body a proto okamžité vystoupení z ministerstev prosazují i výrazné tváře Pirátů jako Mikuláš Peksa, Jana Michailidu, Markéta Gregorová či Ondřej Ručka. Ten dokonce na fórum napsal, že už nelze Fialovi důvěřovat.

Padají další silná slova o zradě v rámci koalice i vlády, o házení klacků pod nohy v rámci digitalizace stavebního řízení, kdy si přisadila i předsedkyně TOP 09 a šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která tvrdí, že Bartošovo neschopnost dotáhnout do konce svůj stěžejní projekt výrazně poškozuje českou ekonomiku.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0901574789
Domácí

Lipavský ve vládě zůstane, řekl Pavlovi. Jeho rozchod s Piráty je na spadnutí

profimedia-0911783883
Domácí

Resort průmyslu bude mít nového šéfa. Místo Síkely hnutí STAN schválilo Vlčka

profimedia-0675963349
Zahraniční

U nás Piráti, v Německu Zelení. Volební neúspěch štěpí obě strany

profimedia-0901817420
Domácí

Spor mezi Piráty a Lipavským. Je to zbabělec, dělá puč s Fialou, zní ze strany