pondělí 16. září 2024

Pilotní režim vracení PET lahví má úspěch

Za první tři měsíce pilotního testování vratných PET lahví vrátili Češi přes čtvrt milionu obalů.

PET lahve

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Tříměsíční pilotní testování vratných PET lahví a plechovek podle Kauflandu, Lidlu a Ministerstva životního prostředí ukázalo, že systém zálohovaných obalů může fungovat i v českém prostředí. Pilotního testování se zúčastnili tři prodejny Kauflandu a tři pobočky Lidlu. Lidé v těchto prodejnách během tří měsíců výměnou za slevové kupony odevzdali přes 260 tisíc obalů.

Oba potravinové řetězce budou v testování dále pokračovat a nainstalují zálohové automaty na dalších pobočkách. „Pilotní testování potvrdilo, co jako maloobchodníci pozorujeme už delší dobu – že je mezi zákazníky vysoká poptávka po rozšíření zálohového sytému ze skleněných lahví i na další jednorázové obaly. Vedle toho jsme ale získali celou řadu dalších cenných dat o tom, jak systém funguje v praxi a jak ho nastavit tak, aby byl maximálně efektivní pro všechny,“ popsala tisková mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Na Ministerstvu životního prostředí pracujeme na úpravě zákona o obalech, který zavede povinný systém zálohování PET lahví a plechovek. Do konce letošního roku připravíme paragrafové znění, které bude reflektovat jak zkušenosti českých obchodníků, tak ty zahraniční, zejména ze Slovenska a Německa,“ uvedl vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí Ministerstva životního prostředí David Surý.

Aktuálně výběr PET lahví a plechovek probíhá ve vybraných prodejnách v Praze, Brně, Plzni, Olomouci a Šternberku. Nově přibydou jednotlivé provozovny v Karlových Varech, Ústí nad Labem, Zlíně, Pardubicích.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí