čtvrtek 2. května 2024

Petrolejové lampy, Lawrence z Arábie a další klasiky míří do kin

Přehlídka KVIFF Classics vrátí na velké plátno Petrolejové lampy a další filmy.

Petrolejové lampy

Záběr z filmu Petrolejové lampy
Zdroj: KVIFF Calssics

  • Záběr z filmu Petrolejové lampy
  • Zdroj: KVIFF Calssics

V pražských kinech Světozor a Ponrepo se diváci ve dnech 14. až 16. prosince dočkají filmové přehlídky KVIFF Classics. Na akci spolupracuje Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary s Národním filmovým archivem. „Výhradně na velkém plátně nabízíme předvánoční balíček kultovních kinematografických skvostů z Československa, USA, Anglie, Japonska, Itálie a Francie, které ohromí, rozesmějí, dojmou i rozněžní,“ láká umělecký ředitel MFF KV Karel Och. „Výpravný velkofilm, psychologické drama, jiskřivá komedie, animované protiválečné drama nebo stylová gangsterka budou obohaceny o odborné úvody, jež přispějí k jedinečnosti a neopakovatelnosti zážitků v kinosálech.

Prvním snímkem, který zahájí přehlídku ve čtvrtek 14. prosince, budou Petrolejové lampy (1971) režiséra Juraje Herze. Tento psychologický snímek s výjimečnou výtvarnou stylizací a excelentními hereckými výkony Ivy Janžurové a Petra Čepka bude promítán v nové, digitálně restaurované 4K verzi.

Dále budou v rámci přehlídky uvedeny italsko-francouzské romantické drama režiséra Giuseppe Tornatoreho Bio Ráj (1988), neo-noirová kriminálka Samuraj (1967), drama Nebeské dny (1978) od Terrence Malicka, japonský animák Hrob světlušek (1988), romantická komedie Byt (1960), velkolepý Lawrence z Arábie (1962) ověnčený sedmi Oscary, válečné drama XX. Století (1976) a československé němé drama Šachta pohřbených ideí (1921).

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Království Planeta opic
Film a TV Kino

Květen v kinech: Gosling jako Kaskadér a návrat Planety opic

Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.
Film a TV Festival

Trojan získá cenu prezidenta karlovarského festivalu

Renée Zellweger a Hugh Grant ve filmu Bridget Jonesová
Film a TV Kino

Bridget Jonesová se vrátí na Valentýna. Ve čtvrtém filmu dorazí i Hugh Grant

Joaquin Phoenix ve filmu Joker 2
Film a TV Kino

Joker blázní a tančí s Lady Gaga. Pokračování miliardového hitu se představuje