sobota 5. října 2024

Petřín bude mít novou lanovku

Lanovka na Petřín v novém. Vozy vyrobí rakousko-švýcarská firma.

Vizualizace nové lanovky na Petřín

Vizualizace nové lanovky na Petřín
Zdroj: Anna Marešová Designers / DPP

  • Vizualizace nové lanovky na Petřín
  • Zdroj: Anna Marešová Designers / DPP

Dopravní podniky hlavního města Prahy (DPP) oznámily vítěze veřejné zakázky na výrobu a dodání dvou nových vozů pro lanovou dráhu Petřín. Vozy vyrobí rakousko-švýcarská firma DOPPELMAYR. Vizualizaci exteriéru i interiéru vozů najdete v galerii výše.

Výroba obou vozů bude probíhat ve Švýcarsku. „Z nových prosklených vozů petřínské lanovky bude nezaměnitelný pohled na celou Prahu. Pevně věřím, že se vysoutěžený nový design, který pracuje s geniem loci Petřína, podaří designérům a výrobcům společně přetavit do výsledné podoby vozidel tak, aby lanovka i nadále spoluvytvářela obraz pražského Petřína jako unikátní lokality světového významu. Všechny přípravné práce nyní směřujeme k tomu, abychom příští rok mohli začít s rekonstrukcí tratě včetně sanace svahu a paralelně s tím zahájili samotnou výrobu nových vozidel,“ uvedl Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Vozy budou mít 19 míst k sezení. „Samotná výroba začne až v příštím roce, protože v návaznosti na uzavření smlouvy s výrobcem musí studio Anna Marešová designers nejdříve dokončit finální designerskou studii, která bude sloužit výrobci k vyprojektování výrobní dokumentace vozidel, jejíž technickou část musí posoudit Drážní úřad,“ řekl Petr Witowski, generální ředitel DPP.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: DPP

Související

Lanová dráha na Petřín
Domácí

Lanovka na Petřín definitivně ukončí provoz

Lanová dráha na Petřín
Domácí

Lanovku na Petřín poškodil vydatný déšť. Lidé už se nesvezou

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima

Včelstva na střeše vokovické vozovny DPP
Domácí

Pražský dopravní podnik vyrábí svůj vlastní med