pondělí 16. září 2024

Pětina teenagerů kouří, prodavače jejich věk často nezajímá

Přesně 21 procent žáků ve věku od 13 do 15 let v současné době užívá nějaký tabákový výrobek. 11 procent kouří cigarety.

cigareta

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Česko se zapojilo do celosvětového výzkumu, který monitoroval užívání tabáku a nikotinu mezi školáky. Na otázky odpovídaly více než tři tisíce teenagerů ve věku od 13 do 15 let. Ne příliš optimistická informace je, že celkem 60 procentům současných dětských kuřáků nebránil v nákupu cigaret jejich věk, prodavači jej neřešili.

„Nejen mezi mládeží panuje mylný názor, že čím dál populárnější výrobky jakými jsou elektronické cigarety nebo zahřívaný tabák, jsou oproti klasickým cigaretám vlastně „zdravé“, respektive prakticky neškodné. Není tomu tak – zahřívané tabákové výrobky produkují emise škodlivých chemikálií včetně nikotinu. Úrovně těchto emisí, přestože jsou nižší, jsou potenciálně škodlivé,“ upozorňuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

Tabákový průmysl reaguje na pokles prodeje klasických cigaret zaváděním alternativních produktů s takzvaným sníženým rizikem včetně elektronických cigaret a zahřívaných tabákových výrobků. Mezinárodní zdravotnická organizace doporučuje alternativní produkty zakázat do doby, než budou k dispozici důkazy o nižší škodlivosti.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

Smoke_(34942422652)
Zahraniční

Británie vytáhne do boje proti kuřákům. Chce zakázat kouření i na zahrádkách

kouření
Domácí

Nájemníci ve Zlíně si už na balkónech nezapálí. Zakažte i bramboráky, žádají lidé

profimedia-0885885005
Zahraniční

Biden se svou rodinou řešil pokračování v kampani. Dostalo se mu podpory

GRGiDSIWEAAr-Zq
Domácí

Policista s právním bezvědomím: Šlachta představil kampaň a ukradl tyčinky