Pětina Čechů navštěvuje muzea aspoň jednou za čtvrt roku

Pro většinu lidí jsou muzea spíše příležitostnou zábavou. Téměř třetina Čechů je navštěvuje během dovolené či během jiných nepravidelných příležitostí.

Západočeské muzeum v Plzni.

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Agentura ResSOLUTION Group provedla průzkum na reprezentativním vzorku pěti set respondentů z internetové populace Českého národního panelu ve věku 15 let a více. Zajímala se o obecný zájem o muzea, oblíbená témata návštěvníků a jejich preference při výběru muzejních exponátů, včetně cestování za hranice.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že pro většinu lidí jsou muzea spíše příležitostnou zábavou. 30 procent respondentů je navštěvuje během dovolené nebo jiných nepravidelných příležitostí. Dalších 23 procent lidí navštíví muzea alespoň jednou ročně a 17 procent jednou za půl roku. Pouze 18 procent respondentů jezdí do muzeí pravidelněji, a to minimálně jednou za dva až tři měsíce.

Nejčastějším důvodem k návštěvě muzea je pro respondenty součást turistického zážitku, což potvrzuje téměř polovina oslovených. Další častý důvod představuje možnost vzdělání a obohacení znalostí, kterou uvádí 34 procent návštěvníků. Podobně často je muzeum navštěvováno z obecného zájmu o zaměření, kterému se instituce věnuje (33 %). Rodinný čas strávený v muzeu považuje za důležitý 30 procent respondentů.

Mladší respondenti do 34 let a obyvatelé Prahy a středních Čech jsou nadprůměrně častými návštěvníky muzeí. Tato skupina často navštěvuje muzea a galerie alespoň jednou za čtvrt roku. Historie, české kulturní bohatství a příroda patří mezi nejvyhledávanější témata muzejních expozic. Muži preferují technická muzea, zatímco ženy se častěji zajímají o kulturní dědictví, přírodu a zábavní muzea.

Autor: Šimon Mitro

Související

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

vodíkové technologie
Ekonomika

Češi věří ve vodík, ale obávají bezpečnosti při výrobě

stavba
Ekonomika

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?