neděle 29. září 2024

Petice zabrala, kontroverzní socha vojáka v Litoměřicích zmizí z Jiráskových sadů

Dílo z roku 1975 rozdělovalo obyvatele města, nyní ho čeká stěhování.

Socha vojáka v Litoměřicích.

Socha vojáka v Litoměřicích.
Zdroj: Město Litoměřice

  • Socha vojáka v Litoměřicích.
  • Zdroj: Město Litoměřice

Pro jedny symbol osvobození sovětskými vojsky, pro druhé symbol okupace. Kontroverzní socha vojáka "Čest a sláva Sovětské armádě" v Litoměřicích, která dlouho budila emoce, zmizí z Jiráskových sadů. Rozhodli o tom zastupitelé většinou dvaceti hlasů.

Tlak na odstranění díla zesílil po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, kdy vznikla Občanská iniciativa, která sepsala petici. „Cílem je odstranění (...) symbolu okupace Československého národa a nevkusné oslavy armády Sovětského svazu, jež za dobu své existence okupovala řadu zemí a má na svědomí nespočet lidských životů," uvádí iniciativa v petici. „Socha nemá uměleckou hodnotu, do prostoru parku se nehodí, je poničená a potřísněná barvou. Takováto prezentace Litoměřic je ostudou našeho města," stojí také v textu.

Pro sochu, která stojí v Jiráskových sadech stojí od roku 1975, se bude hledat nové místo, na jejím dosavadním místě bude stát nové umělecké dílo, na nějž město vypsalo otevřenou soutěž. „Místo zatím není vytipované. Samozřejmě přemístění sochy na dané místo budeme muset konzultovat i s jejím autorem,“ uvedl místostarosta Litoměřic Jiří Adámek.

Obyvatelé Litoměřic jsou rozděleni na dva tábory. "Degradace minulosti. Nechápu, jak to někdo může podpořit. Copak jste se všichni zbláznili? Kde je nějaká úcta k historii?," píše na sociální síti Facebook Stáňa Gregorová. "Jsem odjakživa antikomunista, ale dějiny rádi přepisujeme jak se nám to hodí, za mě škoda, že celou naší vlast neosvobodili Amíci, holt to bylo dávno předem dohodnuté, ale Litoměřice osvobodila Rudá armáda. Nechal bych tam pomník stát," souhlasí Petr Kukla. 

Část obyvatel slaví. "Velká gratulace všem z Odstraňte symbol okupace v Litoměřicích a díky všem zastupitelům, kteří se rozhodli podpořit správnou věc. Shoda 20:4 na odstranění se mi jeví jako téměř neuvěřitelná," píše Tomas Khoder. "Konečně. Ruský okupant si nezaslouží sochu," myslí si Martin Dolejší. 

Autor: mš

Související

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Festival v Litoměřicích uvede v předpremiéře očekávanou Amerikánku

1722945957_Aktualita_2023_08_Soutok_Jan_Miklín_(3)
Domácí

Soutok zatím chráněným územím nebude. Petice požaduje ukončení celého procesu

368861150_3447662578818313_4478115567150173077_n
Domácí

Ledárny Braník bojují o přežití. Hudbu z toho místa chce vytěsnit petice

Kasárna_Karlín_garáže_2
Domácí

Co bude s Kasárnami Karlín? Za jejich znovuotevření bojuje i petice