neděle 16. června 2024

Petice pomohla, obyvatelé Zlína možná zaplatí o trochu nižší daň z nemovitosti

Extrémní zvýšení daně z nemovitosti naštvalo obyvatele Zlína. Začali se bouřit, podepisovali petice a uspěli. Město se rozhodlo daňový koeficient, kterým se násobí základ daně, o něco snížit. Průměrně to prý bude o deset až 20 procent.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Nicola Barts

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Nicola Barts

"Je opravdu nehorázné zvýšit daň z rodinného domu ze 1 700 na 9 685 korun. . Nemovitosti jsme nedostali zadarmo, museli jsme šetřit, platit bankám úroky z hypoték a teď za to ještě zaplatit tak nehoráznou daň?" ptá se obyvatelka města pod peticí. "Je to nehorázná zlodějina! Loni 5 000 a letos 13 500 korun! Jste darebáci a neděláte nic pro lidi, vše proti nám!" připojil se další komentující. Další lidé zase upozorňují, že daň je ve Zlíně vyšší než v Praze, zaznívají i slova jako nehoráznost, hnus, podraz nebo nemravnost.

Radnice se teď rozhodla, že připraví návrh na snížení místního koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti. "V loňském roce schválilo zastupitelstvo po 15 letech zvýšení daně z nemovitosti, vláda České republiky pak v rámci konsolidačního balíčku tuto daň ještě navýšila. Město na zvýšení státu nemohlo ze zákona reagovat, nyní se však připravuje daň z nemovitosti snížit," informoval Minutové zprávy mluvčí radnice Tomáš Melzer.

Město podle něj kvůli nutným opravám a investicím navýšilo koeficient tak, aby vybralo asi 80 milionů navíc. "Vláda následně i přes odpor města daň navýšila o dalších 110 milionů, které jsou prakticky příjmem státu. Kromě navýšení daně o 80 procent změnila vláda i pravidla výpočtu této daně," vysvětlil mluvčí.

„Chápu rozhořčení občanů, naštvaný jsem i já, když na nás současná vláda hodila výrazné navýšení daně, které je bohužel nesprávně spojováno s kroky města. Město daň navýšilo o 80 milionů, nikoliv o 190. S úpravou výše daně ze strany státu jsme zásadně nesouhlasili. Proto nyní připravujeme snížení daně z nemovitosti v průměru asi o 16 procent,“ sdělil primátor města Zlína Jiří Korec.

Koeficient pro výpočet daně z nemovitých věcí by se měl snížit o 0,3 a bude tak 2,3. Města a obce přitom můžou používat koeficient, kterým se násobí základní daň z nemovitosti, v rozmezí od 0,5 do 5.

„Původní úpravou koeficientů mělo dojít k navýšení ročních příjmů města z daně nemovitých věcí z původně vybíraných 56 milionů na částku 141 milionů. Po snížení místních koeficientů se sníží příjem města o více než 40 milionů korun. Díky konsolidačnímu balíčku přijde naopak ročně město Zlín na příjmové straně přibližně o sto milionů korun ročně. Navrhované snížení tak jde čistě na vrub městského rozpočtu,“ upřesnil náměstek primátora pro oblast financí Miroslav Chalánek.

Související

profimedia-0767402793
Domácí

Zlín chystá na léto opravy. Komplikace způsobí ulice Osvoboditelů

448176744_441621231955013_3724007501555095880_n
Domácí

Déšť potrápil východ Moravy. Hasiči na Zlínsku čerpali zatopené sklepy

Kasárna_Karlín_garáže_2
Domácí

Co bude s Kasárnami Karlín? Za jejich znovuotevření bojuje i petice

Fotbalisté Zlína míří do druhé ligy.
Fotbal Fortuna Liga

Zlín se vrací do druhé ligy, České Budějovice a Karviná jdou do baráže