středa 26. června 2024

Petice pomohla, obyvatelé Zlína možná zaplatí o trochu nižší daň z nemovitosti

Extrémní zvýšení daně z nemovitosti naštvalo obyvatele Zlína. Začali se bouřit, podepisovali petice a uspěli. Město se rozhodlo daňový koeficient, kterým se násobí základ daně, o něco snížit. Průměrně to prý bude o deset až 20 procent.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Nicola Barts

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Nicola Barts

"Je opravdu nehorázné zvýšit daň z rodinného domu ze 1 700 na 9 685 korun. . Nemovitosti jsme nedostali zadarmo, museli jsme šetřit, platit bankám úroky z hypoték a teď za to ještě zaplatit tak nehoráznou daň?" ptá se obyvatelka města pod peticí. "Je to nehorázná zlodějina! Loni 5 000 a letos 13 500 korun! Jste darebáci a neděláte nic pro lidi, vše proti nám!" připojil se další komentující. Další lidé zase upozorňují, že daň je ve Zlíně vyšší než v Praze, zaznívají i slova jako nehoráznost, hnus, podraz nebo nemravnost.

Radnice se teď rozhodla, že připraví návrh na snížení místního koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti. "V loňském roce schválilo zastupitelstvo po 15 letech zvýšení daně z nemovitosti, vláda České republiky pak v rámci konsolidačního balíčku tuto daň ještě navýšila. Město na zvýšení státu nemohlo ze zákona reagovat, nyní se však připravuje daň z nemovitosti snížit," informoval Minutové zprávy mluvčí radnice Tomáš Melzer.

Město podle něj kvůli nutným opravám a investicím navýšilo koeficient tak, aby vybralo asi 80 milionů navíc. "Vláda následně i přes odpor města daň navýšila o dalších 110 milionů, které jsou prakticky příjmem státu. Kromě navýšení daně o 80 procent změnila vláda i pravidla výpočtu této daně," vysvětlil mluvčí.

„Chápu rozhořčení občanů, naštvaný jsem i já, když na nás současná vláda hodila výrazné navýšení daně, které je bohužel nesprávně spojováno s kroky města. Město daň navýšilo o 80 milionů, nikoliv o 190. S úpravou výše daně ze strany státu jsme zásadně nesouhlasili. Proto nyní připravujeme snížení daně z nemovitosti v průměru asi o 16 procent,“ sdělil primátor města Zlína Jiří Korec.

Koeficient pro výpočet daně z nemovitých věcí by se měl snížit o 0,3 a bude tak 2,3. Města a obce přitom můžou používat koeficient, kterým se násobí základní daň z nemovitosti, v rozmezí od 0,5 do 5.

„Původní úpravou koeficientů mělo dojít k navýšení ročních příjmů města z daně nemovitých věcí z původně vybíraných 56 milionů na částku 141 milionů. Po snížení místních koeficientů se sníží příjem města o více než 40 milionů korun. Díky konsolidačnímu balíčku přijde naopak ročně město Zlín na příjmové straně přibližně o sto milionů korun ročně. Navrhované snížení tak jde čistě na vrub městského rozpočtu,“ upřesnil náměstek primátora pro oblast financí Miroslav Chalánek.

Související

MHD Zlín
Domácí

Zlínské MHD nabídne platby kartou. Ale až na podzim

profimedia-0767402793
Domácí

Zlín chystá na léto opravy. Komplikace způsobí ulice Osvoboditelů

448176744_441621231955013_3724007501555095880_n
Domácí

Déšť potrápil východ Moravy. Hasiči na Zlínsku čerpali zatopené sklepy

Kasárna_Karlín_garáže_2
Domácí

Co bude s Kasárnami Karlín? Za jejich znovuotevření bojuje i petice