sobota 27. dubna 2024

Perónismus není v módě. Argentinský prezident nechal zavřít tiskovou agenturu

Kromě boje s vysokou inflací sliboval před volbami argentinský prezident, že zatočí i se státní tiskovou agenturou. A to právě udělal.

GH4urOXXcAAIgBU

Další cíl splněn. Argentinský prezident nechal zavřít státní tiskovou agenturu
Zdroj: X

  • Další cíl splněn. Argentinský prezident nechal zavřít státní tiskovou agenturu
  • Zdroj: X

V policejní manévry se změnilo nařízení argentinského prezidenta Javiera Mileiho, samozvaného Donalda Trumpa Latinské Ameriky, jenž přikročil k realizaci dalšího svého předvolebního slibu a zavřel státní tiskovou agenturu Télam. Tu včera obklíčily policejní jednotky a zaměstnanci dostali zprávu, že nemají chodit do práce. Její uzavření by mělo být dočasné a jeho účelem jsou plánované personální čistky.

Milei totiž tvrdí, že agentura je semeništěm jeho politických odpůrců, příznivců takzvaného perónismu, jenž vychází z politického trendu, který po válce nastavil tehdejší prezident Juan Perón a vycházejícího z nacionalismu a komunismu. Takzvaní perónisté byli ještě nedávno v Argentině u moci, ovšem po zvolení Mileiho prezidentem jich většina skončila v opozici.

Agentura Télam v Argentině fungovala nepřetržitě od roku 1945. Její uzavření, včetně vypnutí internetové databáze, kritizují i zahraniční média, kteří poukazují na to, že Télam přinášela vyvážené zpravodajství s minimem propagandy. Proti Mileiho kroku se pokusili protestovat zaměstnanci agentury, ovšem jejich protest zmařila policie.

Autor: Jan Skala

Související

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

3642060163_078459ac1c_c
Zahraniční

Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů

policie
Krimi

V kauze městských bytů v Brně bylo z korupce obviněno šest lidí