neděle 30. června 2024

Pepsi půjde k soudu kvůli znečišťování životního prostředí

Výrobce nealkoholických nápojů Pepsi čelí žalobě za znečišťovaní životního prostředí ve státu New York.

Pepsi

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Plastový odpad v oblasti Buffalo River ve státu New York je předmětem žaloby, kterou tento americký stát podal na výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo. Žaloba tvrdí, že plastový odpad od této společnosti zamořuje vodu a škodí fauně a flóře. Státní žaloba identifikovala PepsiCo jako největšího jednotlivého viníka tohoto problému. Mluvčí PepsiCo prohlásil pro BBC, že společnost je „transparentní ve snaze o omezení používání plastů.

PepsiCo, jako druhá největší potravinářská společnost na světě, se tak přidává ke stále rostoucímu seznamu firem, které čelí žalobám amerických úřadů kvůli jejich vlivu na životní prostředí. Kromě znečišťování je obviněna z takzvaného „greenwashingu“, tedy klamavého označování za ekologickou výrobu. Jde o firmy, které prezentují své výrobky jako ekologické či udržitelné, ačkoliv tomu tak ve skutečnosti není. Tím pak klamou spotřebitele, kteří doufají, že tímto výběrem produktů pomáhají planetě.

Z greenwashingu byly obviněny i společnosti jako McDonald's či výrobce cukrovinek Hershey's. Žaloba směřovaná k Pepsi dále tvrdí, že byly detekovány mikroplasty v zásobování pitné vody města Buffalo, které „mohou způsobit širokou škálu nepříznivých zdravotních účinků, od poruch reprodukce po záněty střev a neurotoxické účinky.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: BBC

Související

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí

BB1osWSE
Zahraniční

Zpěvák Justin Timberlake řídil opilý. Čeká ho soud

PET lahve
Domácí Ekologie

Jen každá druhá PET lahev míří k recyklaci, uvádí ministerstvo

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN