čtvrtek 19. září 2024

Peníze místo vězení. Ministerstvo chce ulehčit přeplněným věznicím

Udělení peněžitého trestu jako jediné formy postihu bude mít řadu podmínek, ale soudy jej budou moci využívat od roku 2025. Pokud tedy novela trestního zákoníku projde politickým kolečkem.

Soudni_sin

Soud poslal seniora za znásilnění vnuček do vězení.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Soud poslal seniora za znásilnění vnuček do vězení.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Větší využití udělení peněžního trestu umožní ministerstvo spravedlnosti od ledna 2025. Alespoň tak s tím počítá novela trestního zákoníku, která si však bude muset prorazit cestu parlamentem, senátem a prezidentskou kanceláří. Podle ní budou soudci mít možnost širšího využití peněžních trestů u majetkových přečinů. Je ale řada podmínek, po jejichž splnění by se mohl delikvent vyhnout vězení. Jde zejména o to, aby neměl dosud v trestním rejstříku žádný záznam, aby uhradil škodu, kterou svým jednáním způsobil a také dokázal nahradit újmu, a to i nemajetkovou, ze své trestné činnosti.

Soudci podle ministerstva nebudou moci ukládat finanční tresty za závažnější a násilnou trestnou činnost. Nebude proto možné se vyplatit ani ze sexuálně motivovaných trestných činů nebo z jednání, které by mělo souvislost s terorismem.

Peněžní trest byl dosud doplňkovým postihem, který soudci kombinovali s podmíněným či nepodmíněným odsouzením. Podle Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže by tato forma udělování trestů měla pomoci přeplněným věznicích. Jejich kapacity jsou dlouhodobě naplněné takřka do posledního místa.

Autor: Jan Skala

Související

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

GXYvp0UWUAAEC08
Zahraniční

Vězni utíkali z věznice v Kongu. Při útěku hromadně znásilňovali delikventky