neděle 29. září 2024

Pellegrini přijel na Hrad zlepšovat vztahy. Fialův postoj Slováky spíše popudil

Jako předčasné považuje český premiér Petr Fiala obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem. Peter Pellegrini však uvedl, že na Pražský hrad přijel s nabídkou na zlepšeníí vztahů.

profimedia-0884837209

Peter Pellegrini na Pražském hradě se svým protějškem Petrem Pavlem.
Zdroj: Profimedia

  • Peter Pellegrini na Pražském hradě se svým protějškem Petrem Pavlem.
  • Zdroj: Profimedia

Jak deklaroval nový slovenský prezident Peter Pellegrini, jehož první zahraniční cesta vedla podle zvyklostí do České republiky, přijel na Pražský hrad zejména kvůli zlepšení vztahů obou zemí. V Praze jej přivítal jeho český protějšek Petr Pavel, který naopak uvedl, že vztahy obou zemí jsou na dobré úrovni a jsou provázány na mnoha úrovních, kde panuje shoda.

Rozpor mezi oběma zeměmi nastal po společném jednání obou vlád, kdy se ukázaly rozdílné názory k současné situaci na Ukrajině. Český premiér Petr Fiala (ODS) po jarním jednání uvedl, že se slovenskou vládou kvůli jejímu negativnímu postoji k vojenské podpoře Ukrajiny přerušuje do té doby tradiční mezivládní konzultace. Ze současného postoje neslevil však ani nyní.

To se však slovenskému úřadu vlády nelíbí. Fialův výrok, který premiér pronesl po úterním jednání s prezidentem Pavlem, považuje za neuctivý. „Nepomáhá našim dobrým sousedským vztahům,“ zaznělo z Bratislavy. Někteří Slováci Fialu také kritizují za to, že po zrušení mezivládních konzultací dává přednost jednání se šéfem slovenské opozice, předsedou liberální strany Progresívne Slovensko Michalem Šimečkou.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0911076587
Domácí

První výsledky. ANO vede, ale svou konkurenci neválcuje podle očekávání

profimedia-0907002892
Domácí

SPD míří do vedení krajů. Minimálně ve dvou z nich povládne spolu s ANO

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

profimedia-0911217742
Domácí

Boj o Senát, část druhá. Podaří se hnutí ANO potvrdit svou dominanci?