pátek 20. září 2024

Peklo v Grindavíku. Žhavá láva už začala zapalovat první domy rybářského města

Neděli 14. ledna si lidé na Islandu budou pamatovat ještě hodně dlouho. Žhavá láva totiž ukázala svou obrovskou sílu a likviduje rybářské město Grindavík.

GD0ogzYW0AE5nsu

Grindavík hoří. Islandské město devastuje žhavá láva.
Zdroj: X

  • Grindavík hoří. Islandské město devastuje žhavá láva.
  • Zdroj: X

Jestliže předchozí erupce pouze načrtly scénář zkázy, tentokrát je v islandském městě Grindavíku opravdu zle. Už během soboty nechala vláda čtyřtisícovou aglomeraci evakuovat, protože na poloostrově Reykjanes se opět projevila, stejně jako v minulých týdnech už několikrát, sopečná aktivita. V neděli ráno ale došlo k nejhoršímu. V bezprostřední blízkosti Grindavíku se rozevřela zem a z trhliny začala na povrch proudit žhavá láva. Ta tentokrát zamířila přímo k městu.

Přestože islandský prezident Gudni Johannesson uvedl, že lidské životy ohroženy nejsou, škody na majetku mohou být nedozírné. Láva totiž už začala zapalovat domy na okraji města a je velká pravděpodobnost, že bude pokračovat dále k centru.

Předtím než byla zaznamenána sopečná aktivita, registrovali seizmologové zhruba 200 slabých otřesů půdy, kdy nejsilnější dosáhl 3,5 stupně Richterovy škály. Problém je v tom, že magma je po prosincové erupci pod povrchem země v pohybu a zemětřesení mu pomohlo na povrch. Otřesy půdy nejsou na Islandu ničím výjimečným, ostrov totiž leží na rozhraní euroasijské a severoamerické tektonické desky.

Autor: Jan Skala

Související

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

GXfjkLHXYAAUfK1
Domácí

Opava zaplavila největší sídliště. Krnov a Český Těšín evakuují obyvatele

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě