čtvrtek 19. září 2024

Pavlova inaugurace: 850 hostů a živý přenos pro veřejnost

Prezidentská inaugurace Petra Pavla se uskuteční devátého března od 14 hodin. Veřejnost bude moci sledovat akci živě na velkoplošných obrazovkách na Pražském hradu.

Petr Pavel

Petr Pavel.
Zdroj: Facebook Petr Pavel

  • Petr Pavel.
  • Zdroj: Facebook Petr Pavel

Za necelé dva týdny složí Petr Pavel prezidentský slib a stane se v pořadí čtvrtým prezidentem samostatné České republiky. Slavnostní inaugurace se bude konat ve čtvrtek 9. března od 14 hodin ve Vladislavském sále Pražského hradu. Poslanecká sněmovna rozeslala pozvánky vybraným hostům. „Je přede mnou příjemná povinnost podepsat 850 pozvánek na inauguraci zvoleného prezidenta Petr Pavla,“ napsala předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová na Twitteru.

Celkem se inaugurace zúčastní 850 lidí. Nebudou si jí však účastnit zahraniční hosté. „Zahraniční hosté nepřijedou. Nakonec jsme se rozhodli vzhledem k dalším zahraničním návštěvám, že inaugurace bude jen otázka hostů z České republiky,“ uvedla budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková na tiskové konferenci.

Před začátkem ceremoniálu společně poobědvají Miloš Zeman, Petr Pavel a jejich manželky v prostorech Pražského hradu, oběd se uskuteční 9. března ve 12 hodin. Po inauguraci ve Vladislavském sále se hosté včetně inaugurovaného prezidenta přesunou do Španělského sálu. „Budou zde doplnění ostatními hosty, mezitím pan prezident vyjde na balkon, kde pozdraví veřejnost, potom půjde k soše prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Poté, co položí květinu, by se rád pozdravil s veřejností, která věřím, že bude lemovat cestu,“ popsala Vohralíková.

Veřejnost bude moci sledovat inauguraci živě v areálu Pražského hradu. Na Hradčanském náměstí a třetím nádvoří Hradu budou rozmístěny velkoplošné obrazovky.

Autor: Šimon Mitro

Související

448739900_1030216298467773_7484642469014011137_n (2)
Domácí

Volby budou o víkendu, rozhodla vláda. Jsme schopní je zajistit, tvrdí Fiala

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

České korunovační klenoty
Domácí Zajímavosti

Sedm klíčníků odemkne korunovační klenoty. Zítra začíná jejich výstava

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu