pondělí 16. září 2024

Pavel schválil korespondenční volbu. Češi ze zahraničí budou volit poštou už příští rok

Od příštího roku budou mít čeští občané žijící v zahraničí možnost volit národní a evropské poslance nebo hlavu státu korespondenčně. Novelu zákona podepsal prezident Petr Pavel.

profimedia-0901814993

Prezident Petr Pavel
Zdroj: Profimedia

  • Prezident Petr Pavel
  • Zdroj: Profimedia

Prezident Petr Pavel podepsal novelu zákona, která umožní českým občanům žijícím v zahraničí hlasovat korespondenčně nejen ve sněmovních, ale také při prezidentských a evropských volbách. Změna bude platit od příštího roku a poprvé budou Češi v zahraničí volit korespondenčně při parlamentních volbách na podzim 2025.

Novela umožňuje Čechům v cizině požádat o volební materiály poštou a hlasovat bez nutnosti cestovat stovky i tisíce kilometrů na zastupitelský úřad. Podle nového systému musí voliči být zapsáni ve voličském seznamu u příslušného zastupitelského úřadu a do 40 dnů před volbami požádat o hlasovací balíček.

Odpůrci novely vyjadřují obavy o ústavní soulad korespondenčního hlasování, avšak ministr vnitra Vítem Rakušan (STAN) věří, že novela projde i případným přezkumem Ústavního soudu. Korespondenční hlasování by mělo být v souladu s pravidly pro osobní a tajné hlasování, přičemž voliči budou moci také vyzvednout hlasovací sady pro další osoby na základě plných mocí.

Volební hlasy z ciziny budou rozděleny mezi čtyři krajské volební obvody, což má omezit jejich vliv na rozdělování mandátů. Rozdělení hlasů do čtyř krajů, namísto původně plánovaných dvou, má snížit jejich dopad na českou politiku. Zatímco v zahraničí se dosud hlasovalo na 110 zastupitelských úřadech, v Česku je k dispozici více než 14 tisíc volebních místností.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

profimedia-0749385025
Domácí Krajské volby

Osobně lze žádat o voličský průkaz do 18. září. Písemně jen do dneška