čtvrtek 2. května 2024

Pavel podepsal úsporný balíček

Prezident informoval o svém rozhodnutí podepsat vládní konsolidační balíček.

profimedia-0823262829

Prezident Petr Pavel
Zdroj: Profimedia

  • Prezident Petr Pavel
  • Zdroj: Profimedia

Prezident Petr Pavel dnes podepsal konsolidační balíček vlády Petra Fialy. Úsporný balíček přinese 65 změn v zákonech a má sloužit ke zlepšení hospodaření státního rozpočtu. Opozice návrh kritizuje a oponuje tím, že slouží jen ke zvyšovaní daní. Prezident podpis vysvětluje tím, že je nutné stabilizovat veřejné finance. Pavel na sociálních sítích zveřejnil video, kde vysvětluje své důvody pro podpis úsporného balíčku.

Kvůli neudržitelnému tempu zadlužování České republiky jsem se rozhodl dnes podepsat balíček vládních opatření, která nás mají přiblížit ke stabilizaci veřejných financí a snižování státního dluhu. Jeho neschválení by znamenalo neudělat na cestě snižování schodku našeho rozpočtu vůbec nic, a to by napáchalo mnohem větší škody,“ řekl Pavel ve videu.

Očekává se, že většina ustanovení nabyde účinnosti od 1. ledna 2024. Změny v daňovém systému zahrnují například zvýšení sazby daně z příjmů firem z 19 na 21 procent či zvýšení daně z nemovitostí o v průměru 1,8násobek. Balíček také upravuje sazby daně z přidané hodnoty na 12 a 21 procent, přičemž nižší sazba se vztahuje především na potraviny. Opozice vyjádřila obavy z dopadu změn na ekonomiku a občany. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že pokud prezident balíček nevetuje, hnutí se obrátí na Ústavní soud.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0869104414
Domácí

Tuleja bude novým ministrem pro vědu. Pavel ho jmenuje v pondělí

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup