čtvrtek 25. dubna 2024

Pavel jde proti Zemanovu rozhodnutí. Mynáře možná zbaví mlčenlivosti

Při návštěvě Vysočiny se prezident Petr Pavel potvrdil, že je připravený zbavit bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře mlčenlivosti. Po něm se chce, aby vypovídal v případě výroků exprezidenta Miloše Zemana na adresu ředitele BIS Michala Koudelky.

Mynář

Bude vypovídat? Prezident Pavel chce Vratislava Mynáře zbavit mlčenlivosti.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Bude vypovídat? Prezident Pavel chce Vratislava Mynáře zbavit mlčenlivosti.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zbavit mlčenlivost bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře, na to je podle svých slov připravený prezident republiky Petr Pavel. V kauze úniku informací už jej o to dokonce pořádala Bezpečnostní informační služba. Ta se zajímá o výroky bývalého prezidenta Miloše Zemana z roku 2021, kdy tvrdil, že jej před lety navštívil nejmenovaný důstojník BIS, který mu měl říct, že ředitel civilní kontrarozvědky Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí. Případem se zabývala i sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS, která nepřišla na žádné podklady, jež by slova bývalého prezidenta potvrzovaly. Proti obvinění se postavil i sám Koudelka.

Pokud by Pavel skutečně Mynáře zbavil mlčenlivosti, byl by to krok proti rozhodnutí jeho předchůdce. Miloš Zeman totiž ještě před odchodem z prezidentského úřadu napsal vedení BIS, že Mynáře v případu vyzrazení tajných informací mlčenlivosti nezbaví. Pavel naopak řekl, že nevidí jediný důvod pro to, aby Mynář nemohl vypovídat.

Autor: Jan Skala

Související

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky

Petr Fiala
Zahraniční

Ukrajina munici dostane do prázdnin, tvrdí Fiala. Pád ale nyní čeká další město

LGBTQ
Domácí LGBTQ

Senátoři posvětili svazek homosexuálních párů. Vůbec o něm ale nediskutovali

50136306401_59c9ba9e0d_b
Domácí

Česko na straně Izraele. Lipavský si předvolal íránského velvyslance