Překvapení: Zelenskyj při návštěvě Prahy zamířil na Národní třídu

Asi 16 hodin strávil prezident Ukrajiny na utajované návštěvě Prahy. Řadu obyvatel i turistů mile překvapil, když položil kytici na Národní třídě u pamětní desky událostí 17. listopadu 1989.

profimedia-0787678604

Prezident Zelenskyj a premiér Fiala položili květinu u pamětní desdky na Národní třídě.
Zdroj: Profimedia

  • Prezident Zelenskyj a premiér Fiala položili květinu u pamětní desdky na Národní třídě.
  • Zdroj: Profimedia

Kolona s ukrajinským prezidentem dorazila na Národní třídu nečekaně při cestě ze Strakovy akademie do Senátu a Sněmovny. Poté odletěl na Slovensko.

Podle odborníků je současná cesta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po evropských zemích přípravou půdou na nadcházející summit NATO ve Vilniusu, který se v litevském hlavním městě uskuteční příští týden. I když se od něho neočekává, že by se rozhodovalo o připojení Ukrajiny k Severoatlantické alianci, Zelenskyj zjišťuje, jakou podporu by jeho země pro přístupové rozhovory měla. Co se týče České republiky, podporu pro vstup do aliance Ukrajině vyjádřil prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala.

„Je v zájmu České republiky, aby Ukrajina, jakmile válka skončí, zahájila jednání o přistoupení do NATO a Evropské unie. Je to dobré pro naši bezpečnost, regionální stabilitu a ekonomickou prosperitu,“ uvedl při návštěvě ukrajinského prezidenta na Pražském hradě Pavel.

Předseda vlády Petr Fiala zase poznamenal, že je třeba usilovat o co největší politickou podporu pro vstup Ukrajiny nejen do NATO, ale i do Evropské unie.

Zelenskyj se v Praze objevil včera večer po předchozí utajené akci, kdy se o jeho návštěvě pouze spekulovalo. Jeho návštěvu zaznamenala také policie, která pro zajištění bezpečnosti rozjela jednu z největších akcí poslední doby, do které se zapojily policisté z více než desítky útvarů.

Při návštěvě České republiky se Zelenskyj sešel i s předsedkyní poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem.

Autor: Jan Skala a Tereza Maixnerová

Související

profimedia-0775872907
Zahraniční

Brusel poskytne Ukrajině 35 miliard eur. Obří částka však není dar, ale půjčka

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

GX2sAESXMAE14Xl
Domácí

Unie pošle do Česka 50 miliard na povodně. Peníze dostanou i další státy