čtvrtek 19. září 2024

Paul McCartney dostal zpět ukradenou baskytaru. S tou prožil éru The Beatles

Po více než 50 letech dostal Paul McCartney zpět svou baskytaru. S ni prožil nejslavnější část své kariéry, tedy éru The Beatles.

tREtykZzWJCe5Ppoy4r2vc-650-80.jpg

Paul McCartney v dobách The Beatles i se svou ukradenou baskytarou.
Zdroj: Guitar World

  • Paul McCartney v dobách The Beatles i se svou ukradenou baskytarou.
  • Zdroj: Guitar World

Čím jiným byl Paul McCartney známý za dobu svého působení v The Beatles než svým skladatelským umem? Uhlazeným vzhledem i vystupování? Dětsky jemnou tváří, tolik kontrastující k jeho drogovým eskapádám? Ano tím vším, ale také baskytarou značky Höfner které vzhledem připomínala zvětšeninu houslí. S tímto nástrojem žil po celou slavnou éru liverpoolské pětice, ovšem po konci The Beatles o ni přišel. Prostě mu byla ukradena a celých 50 let se zdálo, že zde příběh slavného nástroje končí.

Ovšem legendární muzikant na svůj instrument nezapomněl a loni spustil akci The Lost Bass Project, jehož cílem bylo tento konkétní hudební nástroj najít. A iniciativa nakonec své ovoce přinesla, ačkoliv se to zprvu vůbec nečekalo. "Po loňském zahájení projektu Lost Bass Project byla vrácena Paulova baskytara Höfner 500/1 z roku 1961, která byla odcizena v roce 1972. Kytara byla ověřena společností Höfner a Paul je všem zúčastněným nesmírně vděčný," stojí na oficiálních McCartneyho stránkách.

Nástroj, který má dnes cenu 300 milionů liber zloděj tehdy na začátku 70. let ukradl McCartneymu z dodávky, ovšem když zjistil, co má v rukách, nechal baskytaru u majitele hospody, kam chodil popíjet a kam se s lupem přišel schovat. Hostinský ji však neprodal a McCartneyho nástroj zůstal v jeho rodinném majetku.

Autor: Jan Skala

Související

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

zámek
Krimi

Vnuk připravil prarodiče o stotisíc korun

395309476_7159965440689976_4759547346922988648_n
Krimi

Zloděj ukradl smírčí kameny, jeden je kulturní památkou

Paul Gilbert a jedna z jeho ukradených kytar.
Hudba

Rozlučkové turné Mr. Big narušil zloděj. Paulu Gilbertovi ukradl čtyři kytary