čtvrtek 19. září 2024

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

Pro The Beatles Brian Epstein vymyslel módu slušných hochů, kterou zejména John Lennon nenáviděl. Z kapely ale udělal těleso slavnější než Ježíš Kristus, jak jednou prohlásil právě Lennon.

750px-Brian_Epstein_in_1965

Brian Epstein dva roky před svou smrtí.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Brian Epstein dva roky před svou smrtí.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pokud je někdo nazýván pátým členem legendárních The Beatles, pak to jistě musí být jejich manažer Brian Epstein. Byl to právě on, kdo úspěch kapely doslova vydupal ze země a zajistil jim vydání jejich debutového alba Please Please Me z roku 1962. Dalších pět let vedl tento potomek židovského obchodníka s nábytkem, kapelu od úspěchu k úspěchu, který zajistil pohádkové bohatství i jemu, protože mu připadlo 10 procent výdělku nejslavnější hudební formace všech dob.

Pod jeho dohledem vyměnili The Beatles původního bubeníka Petea Besta za Ringo Starra a natočili řadu slavných alb jako Hard Day´s Night, Help!, Rubber Soul nebo Revolver. Ovšem i přesto tento neuvěřitelný úspěch propadal Epstein depresím, kdy řešil svou skrývanou homosexualitu, který byla tehdy trestným činem, vzrůstající závislost na drogách a podezření, že s končící smlouvou se jej The Beatles chtějí zbavit.

I přesto, že by tento manažer dnes oslavit devadesátku, dožil se věku pouze třetinového. 27. srpna 1967 jej našli jeho přátelé mrtvého v jeho londýnském domě. Přestože koroner stanovil jako příčinu smrti nešťastné předávkování barbituráty, dodnes se mluví o tom, že psychicky labilní Epstein spáchal sebevraždu.

Jeho smrt byla vlastně i koncem The Beatles. Ti sice poté vydali umělecky nejhodnotnější desky jako Bílé album nebo Abbey Road, ovšem začaly se projevovat silné rozpory mezi jednotlivými členy, protože jim chyběl ten pověstný tmel, který měli v Epsteinovi. Dva roky po jeho smrti byli u definitivního konce kariéry i samotní The Beatles.

Autor: Jan Skala

Související

417439303_949777489847932_9083493976162519878_n
Hudba

Iron Maiden přijedou oslavit půlstoletí do Letňan. S sebou přivezou Halestrom

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

koncert
Světové dny

Den country