Patrioty jako číslo jedna pro Ukrajinu. Europarlament udělal nečekané gesto

Evropa má sto systémů protivzdušné obrany Patriot. Parlament nyní chce dotlačit Radu EU, aby některé z nich vydala Ukrajině.

Patriot_Romania

Chybějící Patrioty je současná bolístka ukrajinské armády.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Chybějící Patrioty je současná bolístka ukrajinské armády.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

O potřebě dalších systémů protivzdušné obrany Patriot mluvil tento týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Řecka a apeloval na západní politiky, aby je Ukrajině v boji s ruskou armádou poskytly. Jak pak vyplynulo z informací přímo z východoevropských bojišť, Ukrajině už dokonce došla munice do těchto systémů, což značně komplikuje obranné operace proti nasazeným ruským dronům.

Od evropských politiků ale nyní přichází pádná odpověď, která by měla Patrioty pro Ukrajinu zaručit. Evropský parlament totiž poslechl návrh belgického expremiéra Guye Verhofstadta a shodil ze stolu projednávání na financování Rady Evropy. Té naopak uložil, aby pro Ukrajinu Patrioty sehnala. Podle dřívějšího vyjádření šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella EU disponuje stovkou takových systémů, které by nyní Ukrajině mohly pomoci. EU se v posledních týdnech snaží suplovat Spojené státy, které pomoc Ukrajině prostřednictvím svých republikánských zákonodárců už několik měsíců odmítají.

Ukrajina požádala o rozšíření pomoci po mohutném útoku ruských leteckých sil, který se odehrál v noci na čtvrtek a zničil i obří Trypilskou elektrárnu, která byla jednou z největších na celé Ukrajině. Útok na ní způsobil zemi značné energetické problémy.

Autor: Jan Skala

Související

water_jump_water_sea_wave_ocean-1288164
Zahraniční

Ukrajinci nebo Američané. Kdo stojí za výbuchem Nord Streamu?

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském plynu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

2009666dbc17222dc28c2931d945e05bd2ff4db3
Zahraniční

Nervozita v nejvyšších patrech. Zelenskyj chystá další změny ve velení armády